Weerbericht

Vaderdag brengt prima zomerweer

- advertentie -

Landelijk – Vaders hebben dit jaar geluk, want deze Vaderdag is het prima zomerweer. Het weerbeeld bestaat dit jaar op de derde zondag van juni uit een mix van zon, wolken en vooral in de middag enkele buien. De temperatuur stijgt naar 18-20 graden in de westelijke kustgebieden en naar 20-23 graden landinwaarts. Twee jaar terug verliep Vaderdag zonovergoten en zomers met 24-29 graden, vorig jaar was het weerbeeld vergelijkbaar met dit jaar.

- advertentie -

Vaderdag start dit jaar droog en de zon schijnt flink. Geleidelijk ontstaan stapelwolken die in de middag uitgroeien tot enkele buien. De kans op buien is het grootst in het westen en noorden van het land, maar ook elders kan een enkele bui voorkomen. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig. De temperatuur stijgt naar 18-20 graden in het westen en noordwesten en naar 20-23 graden elders in het land met de hoogste temperaturen langs de oostgrens.

In 1998 een hete Vaderdag
Sinds 1937 wordt Vaderdag in ons land gevierd. Tot en met 1947 was dit altijd op de eerste zondag in oktober, maar in 1948 werd Vaderdag verplaatst naar de derde zondag in juni. De heetste Vaderdag ooit was op 21 juni 1998. In Arcen werd het toen 32,3 graden. De Bilt noteerde met 29,7 graden net geen tropische dag. Vorig jaar was het over het algemeen bewolkt, maar de zon scheen ook van tijd tot tijd. De temperatuur steeg naar 17-20 graden met in De Bilt maximaal 18,2 graden.

Twee jaar terug was het zonovergoten met 14 uur zon. De temperatuur steeg naar 24-29 graden met in De Bilt 27,8 graden. In 2005 steeg de temperatuur in De Bilt naar 29,8 graden en in het Brabantse Woensdrecht naar 32,4 graden. Verder verliep ook Vaderdag 2000 zomers met 28,7 graden in De Bilt. Tropisch warm is het deze eeuw in De Bilt nog nooit geweest en dat is ook dit jaar niet het geval.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button