Incidenten

Politie verricht drie aanhoudingen voor windmolenterreur

- advertentie -

Meeden/ Westerlee – Woensdagochtend heeft de politie drie mannen aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de ernstige strafbare feiten die werden gepleegd rondom de aanleg van windmolenparken. Het gaat om een 61-jarige man uit Tweede Exloermond, Een 58-jarige man verblijvend in Meeden en een 50-jarige man uit Nieuw Buinen. “Wat hun rol precies is geweest maakt deel uit van ons onderzoek.” aldus de politie.

- advertentie -

Er vinden zes zoekingen plaats in Meeden, Nieuw Buinen, Tweede Exloermond, Oude Pekela, Groningen en Stadskanaal.

Dreigingen
De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest, gericht tegen mensen die om wat voor reden dan ook verbonden zijn bij de aanleg van windmolenparken. Meerdere bedrijven, aannemers en bestuurders kregen dreigbrieven om hun werkzaamheden bij de aanleg stil te leggen. Ook een bedrijf uit Westerlee ontving zo’n brief.

Lees ook: Tweede slachtoffer dreigbrieven is Dieterman in Westerlee

(Lees verder onder de foto)

Twee ondernemers gaven hier gehoor aan. Ook werd er in Delfzijl, Meeden en Zuidbroek asbest gedumpt. Het gaat om ernstige strafbare feiten. De politie is samen met het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart om de verantwoordelijke(n) te stoppen, aan te houden en te vervolgen.

- advertentie -

Incidenten
De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest, gericht tegen mensen die om wat voor reden dan ook verbonden zijn bij de aanleg van windmolenparken. Meerdere bedrijven, aannemers en bestuurders kregen dreigbrieven om hun werkzaamheden bij de aanleg stil te leggen.

- advertentie - 

“Het dumpen van asbest en het versturen van dreigbrieven zijn ernstige strafbare feiten met grote gevolgen. Asbest kan gevaarlijk zijn. Ondernemers en hun families zijn emotioneel en economisch getroffen. Het is onacceptabel dat mensen worden bedreigd.” aldus de politie.

Infographic
In de infographic is het onderzoek in een oogopslag te zien. “Ons onderzoek gaat verder en meerdere aanhoudingen sluiten wij niet uit. We kunnen ons voorstellen dat er een hoop vragen leven. Daarom zijn wij vandaag, woensdag 19 juni, met een pop-up politiebureau aanwezig.” aldus de politie.

Ze staan ter hoogte van de supermarkt aan de Hereweg in Meeden. Tussen 12.00 uur en 20.00 uur kunt u langskomen om uw vragen, zorgen of tips met de politie te delen. De wijkagent en iemand van het onderzoeksteam zijn aanwezig.

“Wij begrijpen dat er rondom de aanleg van de windmolens verschillende en tegenstrijdige belangen & voor- en tegenstanders zijn. Maar vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie mogen nooit zover gaan dat er strafbare feiten worden gepleegd.” zegt de politie.

(lees verder onder de foto)

De politie: “Tijdens het onderzoek hebben wij tips en informatie ontvangen. Heeft u nog niet met ons gesproken maar wilt u alsnog informatie delen over de asbestdumpingen en dreigbrieven? Neem dan contact met ons op via 0900-8844. Anoniem kan via 0800-7000.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button