Weerbericht

Hittegolf op komst!

- advertentie -

Landelijk – De astronomische zomer is net begonnen en de eerste hittegolf kondigt zich al aan. Morgen wordt het op een aantal plaatsen al 30 graden en de dagen daarna wordt het op grote schaal tropisch. Aan de noordkust is het vaak niet zo heet, maar wel zeer warm met een graad of 28. Woensdag kan het in het zuidoosten maar liefst 37-38 graden worden.

- advertentie -

Morgen krijgen we te maken met warme lucht uit het zuiden en begint een serie bijzonder hete dagen. Het weerbeeld bestaat daarbij uit veel zon en droog weer. De temperatuur loopt zo ver op, dat we te maken krijgen met de eerste hittegolf van het jaar. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer worden en daarbij moeten drie dagen tropisch verlopen met 30 graden of meer. Of het tot een officiële hittegolf komt met in de Bilt een serie zomerse tot tropische dagen is nog niet zeker. Morgen loopt de temperatuur in De Bilt al op naar een graad of 28 en de dagen daarna zal de maximumtemperatuur daar boven 30 graden uitkomen.

Lokaal 38 graden
Maandag komt de maximumtemperatuur in een groot deel van het land uit boven 30 graden. In het zuidoosten wordt het lokaal 33-34 graden. In de rest van het land wordt het dan 29-32 graden. Dinsdag loopt het kwik op naar 30 graden in het noorden tot lokaal 36 in het zuidoosten. Woensdag wordt de warmste dag van de hittegolf. In het zuidoosten kan de temperatuur plaatselijk uitkomen op maar liefst 37-38 graden! Aan de Zeeuwse kust, op de Wadden en in de kop van Noord-Holland is de warmte veel dragelijker. Daar komen de maxima uit op 23-27 graden. In het binnenland wordt het tropisch warm met 30-36 graden.

Houdt de hitte aan?
Donderdag en vrijdag wordt de verwachting onzeker. Mogelijk steekt een noordenwind op en weet relatief koele lucht vanaf de Noordzee ons land te vinden. In dat scenario komt de middagtemperatuur in het midden en noorden tussen 25 en 30 graden uit. De kans op temperaturen boven 30 graden is ongeveer 40%. In het zuiden houdt de extreme hitte zelfs in de koelste scenario’s aan met tot en met zaterdag maxima van meer dan 30 graden. In de heetste berekeningen wordt het zelfs 38 graden!

Pas vanaf zondag wordt de hitte echt getemperd en daalt de temperatuur naar 22-26 graden. Daarbij neemt de kans op onweersbuien toe.

Hittegolven vorig jaar
Vorig jaar hadden we te maken met 2 officiële hittegolven. De eerste duurde 13 dagen, van 15 tot en met 27 juli. De hoogste temperatuur werd toen gemeten in Arcen. Daar werd het op 26 juli maar liefst 38,2 graden. De tweede officiële hittegolf duurde 10 dagen, van 29 juli tot en met 7 augustus. Het warmst werd het op Daarnaast hadden we te maken met een recordlange regionale hittegolf. Op 12 juli begon in het zuiden en zuidoosten de hittegolf. Deze duurde tot 8 of 9 augustus.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button