AlgemeenPolitiek

Stembureau’s gemeenteraadsverkiezingen geopend

- advertentie -

Oldambt – De stembureau’s voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn geopend. U kunt tussen 7.30 en 21.00. uw stem uitbrengen in alle stembureau’s in de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeenteraadsverkiezingen vinden iedere vier jaar plaats en hierbij worden de leden van de nieuwe gemeenteraad gekozen. De gemeenteraad is de volksvertegenwoordiging binnen de gemeente. Zij heeft als taak om het college van burgemeesters en wethouders te controleren. De grootte van de gemeenteraad hangt af van het aantal inwoners van een gemeente. In de gemeente Oldambt bestaat de gemeenteraad uit 25 leden. In tegenstelling tot de Tweede Kamerverkiezingen doen bij de gemeenteraadsverkiezingen ook lokale partijen mee.

Inlichtingenwet
Ook kan er vandaag gestemd worden over de nieuwe inlichtingenwet, ook wel bekend als ‘sleepwet’. Dit gebeurt door middel van een zogenaamd raadgevend referendum. Dat houdt in dat de regering niet verplicht is om de uitslag van het referendum over te nemen. Wanneer de opkomst onder de 30 % blijft, is het referendum ongeldig en zal de wet sowieso worden aangenomen. De nieuwe inlichtingenwet geeft de veiligheidsdiensten meer bevoegdheden om communicatie te onderscheppen en gegevens te verzamelen.

Burgemeester
Burgemeester Pieter Smit heeft vanochtend rond negen uur zijn stem uitgebracht. Dit deed hij in de Boschpoort in Winschoten. Burgemeester Smit zal alle stem bureaus in de gemeente oldambt aan doen.

Foto’s: Dennis Postma/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button