Weerbericht

Dinsdagavond gedeeltelijke maansverduistering

Landelijk – Komende dinsdagavond is bij voldoende opklaringen vanuit Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Tussen 22:00 uur en 2:00 uur komt de maan deels in de schaduw van de aarde terecht. Zoals het er nu naar uitziet trekken dinsdag vrij veel wolkenvelden over het land, maar in de avond neemt de kans op opklaringen toe. Er zal dus wat geluk nodig zijn om de maansverduistering te kunnen zien.

- advertentie - 

Doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift wordt de maan gedeeltelijk verduisterd. Dit keer werpt de aarde een schaduw op 66% van het maanoppervlak. Het begin van de verduistering vindt plaats als de maan bij ons nog niet op is. Iets na 22.00 uur komt de maan op aan de zuidoostelijke horizon.

Om 23:31 is de verduistering maximaal. De maan staat dan laag op een hoogte van 10 graden ten opzichte van de horizon. Hou hier rekening mee bij het kijken. In dorpen en steden zullen gebouwen het zicht op de maan ontnemen. Het is dus belangrijk om het buitengebied in te trekken met een vrij zicht op de zuidoostelijke horizon.

Leuk detail: het is dinsdag 21 juli exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette.

Maan lijkt extra groot door lage stand
Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Hap uit de maan
Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn, maar van een duidelijke roodkleuring is geen sprake. Roodkleuring treedt alleen op bij een totale maansverduistering, zoals op 21 januari van dit jaar. Een gedeeltelijke bloedmaan bestaat dus niet.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021. 98 procent van de maan is dan verduisterd. Bij ons zal de verduistering alleen aan het begin te volgen zijn, omdat de maan al snel ondergaat. De volgende totale maansverduistering die voor een deel te zien zal zijn vanuit ons land, vindt pas plaats op 16 mei 2022. Het maximum van de verduistering met de roodkleuring zal niet te zien zijn, omdat de maan bij ons dan al onder is. De eerstvolgende kans om in Nederland een bloedmaan te zien dient zich pas aan op 7 september 2025.

Verduisteringen alleen bij volle maan
Een maansverduistering kan alleen plaatsvinden bij volle maan. De maan moet namelijk aan de andere kant van de aarde staan dan de zon. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de aardschaduw precies op de maan valt. Wanneer de maan niet vol is missen we het stuk dat niet beschenen wordt door de zon. Bij nieuwe maan wordt de kant van de maan die naar de aarde gericht is niet beschenen en zien we de maan helemaal niet. De zon en de maan staan dan aan dezelfde kant ten opzichte van de aarde.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close