Algemeen

Eregalerij voor doodgereden katten

- advertentie -

Finsterwolde – En weer was het raak. Vorige week is de kat van Tamara Dorresteijn aangereden op de Kromme Elleboog in Finsterwolde. ‘Dit is al het zoveelste slachtoffer, de maat is vol. Er wordt in deze straat veel te hard gereden’ aldus Dorresteijn. Middels een sympathieke actie wil zij bestuurders bewuster laten worden van hun snelheid. Ze heeft een eregalerij gemaakt voor alle doodgereden katten.

- advertentie -

De aanrijding van haar eigen kat was echter de druppel, al jaren ergeren buurtbewoners zich aan de snelheden die bereikt worden aan de Kromme Elleboog. Het eist niet alleen deze slachtoffers, maar is ook een gevaar voor bewoners en overige verkeersdeelnemers. Op deze manier wil Dorresteijn op een creatieve manier het snelheidsprobleem aankaarten.

Het idee is ontstaan tijdens een rondje hardlopen. En nu in de praktijk gebracht door de overweldigende hoeveelheid foto’s van aangereden katten die Dorresteijn heeft ontvangen van buurtbewoners. Maar liefst 19 foto’s hangen er aan de lantaarnpalen langs de Kromme Elleboog in de gemeente Oldambt. De straat heeft niet de uitstraling van een bebouwde kom waardoor het uitnodigt om veel harder te rijden dan de toegestane 50 km per uur. Dat dit veel slachtoffers eist wordt door de actie van Dorresteijn pijnlijk in beeld gebracht.

Onder de foto’s hangen teksten waarmee bewoners willen laten zien dat ze met ontzettend veel plezier aan de Kromme Elleboog wonen, maar dat ze ook een gezamenlijk verdriet hebben van alle aangereden dieren die ze moeten missen. ‘We zijn ons bewust dat dieren een klap van 40 of 50 km per uur ook niet overleven, maar de remweg is toch echt aanzienlijk korter wat de kansen vergroot’, stelt Dorresteijn.

Wat betreft de initiatiefneemster is de missie al direct na het ophangen geslaagd. ‘Mensen minderen snelheid om te kijken naar de boodschap, maar daarnaast ben ik er ook van overtuigd dat het iemand bewust maakt van zijn snelheid en die dan toch aanpast. Met die gedachte hoop ik dat de Kromme Elleboog veiliger zal worden voor mens en dier’.

De eregalerij blijft in ieder geval deze week nog hangen. Mogelijk komen er nog vervolgacties en kunnen de bewoners in overleg met de gemeente Oldambt maatregelen nemen om de straat aan te passen op de snelheidslimiet.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button