Algemeen

Permanent negatief zwemadvies voor Noordrand Oldambtmeer

- advertentie -

Midwolda – Wie afgelopen dagen het nieuws volgde werd er mee overspoeld: “Waar kan je veilig zwemmen?” Op de meeste websites werd Strand Noord in Midwolda aan het Oldambtmeer aangemerkt als zijnde slecht. Het gerucht gaat rond dat er blauwalg in het water zou zitten. Dat laatste, is onjuist.

- advertentie -

Aan de noordrand van het Oldambtmeer is de waterkwaliteit verminderd. Dit betekent dat er een kans bestaat op maag- en darmklachten bij zwemmers. De meetgegevens laten zien dat er bepaalde bacteriën in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. Er is geen sprake van blauwalgen of andere giftige algen in dit zwemwater. De metingen laten ook zien dat de hoeveelheden van de genoemde bacteriën nog ver onder het gezondheidsrisico liggen:

Het zwemwater word in de periode van 1 mei tot 1 oktober (het badseizoen) regelmatig gecontroleerd. Alle zwemlocaties worden minimaal eens per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben eens per twee weken. Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos. OldambtNu.nl (archief)

De website www.zwemwater.nl zegt het volgende over de waterkwaliteit: “Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de kwaliteitsklasse ‘slecht’ en heeft daardoor een negatief zwemadvies. Een kwaliteitsklasse wordt bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar in de indeling uitstekend, goed, aanvaardbaar of slecht. Dit zegt iets over de kans op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten. Bij ‘slecht’ is de kans dus groter dan bij ‘uitstekend’. Dit gaat niet over de actuele kwaliteit van het water. Als daar iets mee aan de hand is, wordt dat hier ter plekke aangegeven.

Kortom, dit is een permanent negatief zwemadvies op basis van metingen in de laatste vier jaar. Zo is dat wettelijk geregeld. Overigens zijn de zwemlocaties De Bouwte in Midwolda, Strand Zuid bij Blauwestad en de Beertsterplas in Beerta aangemerkt met ‘uitstekend’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button