Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Sport Lokaal en de RUN (deel 1)

- advertentie -

Winschoten – Het is en blijft een van de grootste sportevenementen in Winschoten de ‘RUN een hardloopwedstrijd over maar liefst 100 kilometer. Dat was niet alleen een marathon voor de atleten, maar ook voor de radiomakers. Elke jaar werd door alle medewerkers reikhalzend uitgekeken naar alweer een nieuwe editie.

- advertentie -

Vandaag staan we stil bij een aantal –al dan niet tijdelijke- radiocollega’s, die special voor de Run in actie kwamen. Zo willen we in deze eerste aflevering een van de eerste “motards” in het zonnetje zetten. Dat was Beertster Ypie Boneschansker, van beroep touringcarchauffeur en tijdens de Run een van de begeleiders van onze verslaggevers. Hij was en bleef de rust zelve en sprak daarbij regelmatig de tekst uit “komt goud mien kereltje”. En zo was het ook. Hij wist telekens weer zonder kleerscheuren zijn bijrijder ook na 100 kilometer aan de finish te brengen.

Ypie zit tweede van rechts op de onderstaande foto. (Lees verder onder de foto)

Het was elk jaar een grote vraag. Wat gaat het weer doen, want met name de temperatuur was erg belangrijk bij het scoren van een Europees- of wellicht nog belangrijker Wereldrecord. Tegenwoordig heb je op elke hoek wel een app, die precies aan geeft wat de meteorologische ontwikkelingen op korte en lange termijn zijn, maar in 1992 lag dat wel even anders. Het KNMI had geen oog en oor voor de weeromstandigheden tijdens “onze” Run.

Maar gelukkig kende Winschoten een amateurmeteoroloog in de persoon van de heer Glazenburg. Hoewel al op leeftijd, wilde hij ons graag bijpraten over de weersontwikkelingen tijdens de Run.

(Lees verder onder de foto’s)

In ons streven aan elke Run  uitzending wat extra’s toe te voegen, besloten we op een gegeven moment een verslaggever “de lucht in te sturen”, die vanuit die positie een aardig beeld zou kunnen schetsen van de ontwikkelingen in koers. We vonden zowaar een piloot- De heer Steenhuis uit Scheemda, die voor zijn brevet toch nog wat vlieguren moest maken, liet weten daar wel voor in te zijn. Verslaggever Koos Meyer, doorgaans druk met het verslaan van tafeltenniswedstrijden, vonden we bereid  de taak als verslaggever op zich te nemen.

(Lees verder onder de foto)

Dat leverde in de eerste plaats een zeer rijke ervaring op voor Koos. Ook hebben we er leuke foto’s aan overgehouden, maar een live verslag bereikte die dag echter om allerlei technische en vooral onvoorziene redenen helaas niet de vaste grond.

(Lees verder onder de foto)


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar jankeitz@gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button