Cultuur

Het carillon van Toren d’Olle Witte blijft bij de tijd! (video)

- advertentie -

Winschoten – Sinds een week klinkt er elk kwartier weer een nieuwe melodie op het carillon van d’Olle Witte. In september brengt stadsbeiaaardier Vincent Hensen in het kader van ‘september – beiaardmaand’ op elke vrijdag van 15:30-16:30 uur liedjes van een bekende popgroep of – artiesten ten gehore.

- advertentie -

Wellicht heeft u onlangs de carillonklanken in het centrum een aantal dagen gemist. Dat had te maken met het versteken van de speeltrommel. Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland haalde eerst alle noten van de trommel, ruimde op, maakte de trommel schoon en vette alles goed in. Een aantal dagen later heeft hij samen met stadsbeiaardier Vincent Hensen nieuwe melodieën op de trommel gezet.

Tja… en welke melodieën zijn er dan gekozen? Ankie Houwen vroeg de beiaardier het partizanenlied ‘Bella Ciao’, gezongen in de hitserie La Casa de Papel, op te trommel te zetten. Daarnaast is het dit jaar 50 jaar geleden dat de eerste mens zijn voetstappen op de maan achterliet. Dat bracht Vincent op het idee van Beethoven’s ‘Mondscheinsonate’ en het intro van het lied ‘Man on the moon’. Op welk moment is welke melodie nu te horen?

Het hele uur – Psalm 8
Kwart over – ‘Bella Ciao’
Het halve uur – Fragment van het tweede deel van Beethovens ‘Mondscheinsonate’ (Opus 27, nr. 2)
Kwart voor – Intro van ‘Man on the moon’ van REM

September – Beiaardmaand
In het kader van ‘september – beiaardmaand’ bespeelt de beiaardier in september elke vrijdag van 15:30-16:30 het carillon. Tijdens deze carillonconcerten zal hij ook liedjes van bekende popgroepen en -artiesten ten gehore brengen. Zo speelt hij op vrijdag 6 september een aantal liedjes van Abba. Vrijdag 13 september zijn de Beatles aan de beurt, vrijdag 20 september Leonard Cohen en vrijdag 27 september Bon Dylan. Welke melodie hoort u graag van deze popgroepen en/of -artiesten?

Heeft u een melodie die ú graag wilt horen? U kunt uw verzoeknummer via Facebook (fb.me/carillonwinschoten) op het daarvoor bestemde formulier aanmelden. Veel is mogelijk, mits de melodie herkenbaar blijft op klokken. De beiaardier zoekt de meest geschikte melodieën uit en bewerkt die voor de speeltrommel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button