Weerbericht

Vallende sterren Perseiden bereiken hoogtepunt vannacht

- advertentie -

De Bilt – Van maandag op dinsdagnacht krijgen we het jaarlijkse hoogtepunt van de vallende sterren van de Perseïden. Helaas is de maan nagenoeg vol waardoor slechts een deel van de meteoren te zien is. Alleen de helderste vallende sterren zijn met het blote oog waarneembaar. Zodra de maan in de late nacht bijna onder gaat kan het aantal zichtbare meteoren stijgen naar 60 per uur.

- advertentie -

In de nacht naar dinsdag gaat de maan om 03.49 uur onder en niet lang daarna komt de zon op. Het beste moment om de vallende sterren te bekijken is in het uur nadat de maan onder is gegaan. De periode waarin de kijkomstandigheden gunstig zijn is dus kort. Er is een goede kans (40-50%) dat het in de nacht grotendeels helder is of dat er brede opklaringen zijn, dus een tijdje naar de hemel kijken is zeker de moeite waard. Het hoogtepunt van 85 vallende sterren per uur krijgen we niet te zien, want om 07.30 uur is het geheel licht.

2018 veel vallende sterren Perseïden
Vorig jaar hadden we rond deze tijd juist nieuwe maan. Hierdoor was het ’s nachts extra donker en zouden veel meer meteoren zichtbaar moeten zijn. Jammer genoeg was het weer toen een grote spelbreker met in de nacht veel bewolking.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button