Algemeen

95.000 euro boete voor orthodontist uit Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Een orthodontist uit Winschoten moet in totaal 95.000 euro boete betalen voor het indienen van valse declaraties. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

- advertentie -

De orthodontist vocht de eerder opgelegde boetes aan. De hoogste economische bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), heeft afgelopen dinsdag geoordeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de orthodontist in Winschoten terecht heeft beboet.

243 patiënten slachtoffer
Op basis van declaratieoverzichten en patiëntendossiers concludeerde de NZa dat de praktijk in 2013 en 2014 te veel declareerde. De orthodontist bracht bij patiënten een toeslag in rekening voor het opstellen van een behandelplan. Deze toeslag moest door de patiënt worden overgemaakt op een Duits bankrekeningnummer van de praktijkeigenaar. Op deze manier probeerde de orthodontist de Nederlandse regels te omzeilen. In totaal hebben 243 patiënten deze vergoeding betaald. De NZa legde de orthodontist in 2016 een boete op.

De NZa waarschuwde consumenten eerder voor mondzorgpraktijken die mogelijk onterecht een toeslag in rekening brengen. De NZa kan niet afdwingen dat de onterechte toeslag wordt terugbetaald aan gedupeerden, daarvoor heeft de NZa niet de wettelijke bevoegdheid.

Geen grensoverschrijdende dienst
Volgens het Dagblad maakte de orthodontist het behandelplan in zijn praktijk in Leer aan de hand van de in Winschoten genomen gebitsafdrukken en röntgenfoto’s. De patiënt hoefde daarvoor niet naar Leer te komen.

Het CBb ziet dat niet als een grensoverschrijdende dienst vanuit Duitsland. Het in rekening brengen van het behandelplan valt daarom onder de Nederlandse wet en die staat de orthodontist niet toe deze kosten apart in rekening te brengen.

De boete valt uiteen in 60.000 euro voor de bv van de orthodontist en 35.000 euro boete voor de man zelf. De uitspraak is onherroepelijk.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button