Weerbericht

2019 nu al op vier na warmste

- advertentie -
Landelijk – Het jaar is nog lang niet voorbij, maar nu al is 2019 op weg om een van de warmste jaren uit de meetgeschiedenis te worden. Tot nu toe kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 11,5 graden. Dat is goed voor een vijfde plaats in de lijst van warmste jaren tot half augustus.

- advertentie -

 

Van januari tot en met juli verliepen maar liefst zes van de zeven maanden warmer dan normaal. Alleen in mei was het kouder dan gebruikelijk en lag de gemiddelde temperatuur anderhalve graad onder normaal. Ook augustus is op de warme toer. Ondanks het vrij koele weer na het weekend lijkt deze maand iets warmer dan gewoonlijk te eindigen.

Alles-of-niets-zomer
Niet alleen de gemiddelde temperatuur ligt hoog, ook de individuele dagen van het jaar kenden fikse uitschieters qua temperatuur. Zo is het aantal tropische dagen met acht nu al twee keer zo groot als normaal in een heel jaar. Hiermee heeft 2019 een gedeelde achtste plek te pakken in de ranglijst van jaren met de meeste dagen van 30 graden of meer.

Het aantal warme dagen, waarbij de temperatuur minimaal 20 graden bedraagt, is met 76 ook zeer hoog. Tot en met half augustus beslaat dit jaar hiermee een achtste plek. Opvallend: de hoeveelheid zomerse dagen in De Bilt ligt met achttien helemaal niet zo hoog. Vorig jaar telde nu al 51 zomerse dagen op het hoofdstation!

Dat het aantal warme en tropische dagen zo hoog scoort ten opzichte van de hoeveelheid zomerse dagen geeft aan dat het deze zomer alles of niets was. Het weer kende haast geen tussenvariant. Het was of vrij normaal weer, of extreem heet. Zo steeg de temperatuur in juli vaak naar 20-25 graden. Eind juli schoot de temperatuur als een raket omhoog en was het in De Bilt drie dagen achter elkaar heter dan 35 graden. 28 juli dook het kwik weer onder de zomerse 25 graden.

Bij lange na niet zo warm als 2018
In vergelijking met 2018 is de warmte van dit jaar kinderspel. Vorig jaar was namelijk een jaar met bijzonder veel warmterecords. Met 132 warme dagen werd het oude record van het aantal dagen met 20 graden of meer verpulverd, 55 zomerse dagen leverden een eerste plek op en nog nooit was een hittegolf zo lang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 2018 met 11,4 graden gemiddeld op een tweede plek van warmste jaren ooit terecht kwam. Het jaar moest alleen 2014 voor zich laten.

Opwarmend klimaat duidelijk zichtbaar in metingen
Het feit dat veel meer maanden warmer dan koeler verlopen dan normaal wijst op de opwarming van het klimaat. Daarbij valt ook op dat de top-10 warmste jaren enkel uit recente jaren bestaat. In volgorde van warm naar ‘koud’ zijn dat 2014, 2018, 2006, 2007, 2017, 1999, 2011, 1990, 2015 en 2000. De kans is groot dat 2019 ook in dit rijtje terecht komt aan het eind van het jaar.

Een ander teken van klimaatverandering is de verhouding tussen warmterecords en kouderecords. Dit jaar telt in De Bilt al elf dag-warmterecords en geen enkel kouderecord. Afgelopen jaren was telkens sprake van meer warmte- dan kouderecords. Een normaal jaar in het opwarmende klimaat kan rekenen op ongeveer acht warmterecords en één kouderecord. Wanneer geen sprake zou zijn van klimaatverandering zou deze verhouding ongeveer gelijk zijn.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button