Algemeen

Eerste nieuwe Arriva-treinen aangekomen in Nederland

- advertentie -

Groningen – Afgelopen vrijdag zijn er drie van de in totaal achttien nieuwe Arriva-treinen die later dit jaar in Groningen en Friesland gaan rijden, zijn vrijdagavond in Nederland aangekomen.

- advertentie -

Het gaat om treinen van het type WINK, dit staat voor: “Wandelbarer Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug”, vrij vertaald naar het Nederlands betekent dat flexibele innovatieve korte afstandstrein. De huidige treinen, met de kleuren rood en wit zullen plaats maken voor de nieuwe treinen met lichtblauw en wit.

De treinen kwamen bij Venlo vanuit Duitsland de grens over en worden voorlopig in Amersfoort gestald.

(Lees verder onder de foto)

Foto’s: Arnaud Vaartjes/ De Vries Media

Schone verbranding
Bij de start rijden de WINK treinen op HVO. Deze Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) is een synthetische diesel. HVO is gemaakt van 100% afgewerkte keuken oliën die niet meer voor de voedselketen bruikbaar zijn. HVO heeft een CO2 reductie van boven de 80% gerekend van de hele keten van energiebron tot trein. Ook wel Well to Wheel genoemd..

In het uitlaatsysteem wordt Ad Blue ingespoten. Dit mengsel van ureum en gedemineraliseerd water zorgt ervoor dat de stikstofoxiden in de uitlaatgassen omgezet worden in onschadelijke stoffen.

(Lees verder onder de foto)

Foto’s: Arnaud Vaartjes/ De Vries Media

Ultieme treinbeleving
In 2017 nam Arriva reizigers mee naar de productielocatie van de WINK treinen in Zwitserland. Samen dachten ze daar na over de inrichting van de nieuwe treinen. Hier zijn vele goede ideeën uitgekomen zoals de hoofdsteunen die worden gemaakt van e-leather, duurzamer leer.

Ook komen er bij iedere stoel oplaadpunten. “We gaan de treinen voorzien van zitplaatsindicatoren aan de buitenzijde en LED-verlichting aan de binnenkant. Al deze voorzieningen komen ook in de huidige GTW treinen die na een flinke upgrade met een geheel nieuwe look ook in de toekomst blijven rijden.” staat in een bericht van Arriva.

HVO-tankinstallatie
De nieuwe WINK’s zullen op HVO-brandstof gaan rijden, waarvoor er in Groningen en Leeuwarden een HVO-tankinstallatie geplaatst wordt. Beide tankinstallaties worden ook voorzien van een AdBlue-installatie. AdBlue is een vloeistof, die wordt toegevoegd om de uitstoot van stikstofoxiden te beperken. “Op deze manier kunnen onze treinen dus nog schoner rijden.” aldus in een bericht van Arriva.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button