Algemeen

Wanneer moet ik mijn autoverlichting gebruiken?

- advertentie -

Landelijk – Wanneer moet ik mijn autoverlichting gebruiken? In het donker moet u uw autoverlichting gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist. Een tip: doe altijd uw lichten aan.

- advertentie -

Gebruik autoverlichting
Hieronder vindt u een overzicht voor het juiste gebruik van de verlichting van uw auto.

Dimlicht
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.
Groot licht
Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. U mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.
Dagrijlichten
Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben.
Mistlicht
Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.
Achterlichten
De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
Kentekenplaatverlichting
De verlichting die bij de achterkentekenplaat hoort moet altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
Combinatie stadslicht en achterlicht
Staat u buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet u in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.
Derde remlicht
Is uw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan moet uw auto een derde rood remlicht hebben.
Breedstralers en verstralers
Breedstralers en verstralers zijn begrippen die niet voorkomen in het wegenverkeersrecht. Formeel mag u deze verlichting niet gebruiken.
Verkeerde autoverlichting en verkeerd gebruik verlichting
Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan dit een reden zijn om uw auto af te keuren bij de algemene periodieke keuring (apk). Ook kunt u voor het verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen.

Verlichting controleren
U kunt het beste uw autoverlichting regelmatig controleren. Bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Verkeerd afgestelde verlichting kan verblinden
Als de verlichting van uw auto verkeerd afgesteld staat, kan die andere weggebruikers verblinden. Daardoor ontstaan mogelijk gevaarlijke situaties. De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor een goede afstelling van de lampen. In nieuwe auto’s zit vaak een automatische lamp-afsteller, maar in oudere auto’s moet u lampen zelf afstellen.

Stel Xenon-, laser- en LED-lampen juist af
Voor de verlichting van auto’s worden steeds vaker Xenon-, laser- en LED-lampen gebruikt. Ze geven een sterker licht. Als koplampen niet goed afgesteld staan, geeft dat een probleem voor andere bestuurders. Vergeet daarom niet om nieuwe lampen juist af te stellen, als uw auto dat niet automatisch doet.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button