Incidenten

Duo 10 oktober voor de rechter om illegale zender in Nieuw Beerta

- advertentie -

Nieuw Beerta – Twee mannen uit Eext (21 jaar) en Blijham (20 jaar) staan 10 oktober voor de economische politierechter bij de rechtbank in Assen op verdenking van zendpiraterij.

- advertentie -

De Drent en Groninger werden december vorig jaar aangehouden in Nieuw Beerta, gemeente Oldambt, bij het misbruiken van een KPN-zendmast voor hun illegale radio-uitzending. De verdachten werden op heterdaad betrapt door de Koninklijke Marechaussee bij het installeren van een illegale zender in dit basisstation van KPN.

Lees ook: Koninklijke Marechaussee betrapt etherpiraat bij telecommast

In de mast zouden de verdachten een radioapparaat en een zogeheten radiofrequentievermogensversterker hebben aangelegd, terwijl ze geen vergunning hadden voor het gebruik van de frequentieruimte waarop ze uitzonden.

Het duo zou zich toegang hebben verschaft tot het afgesloten KPN-terrein door middel van braak, en of inklimming. Ook zouden ze illegaal stroom hebben afgetapt van het zendmastterrein.

(Lees verder onder de foto)

Foto: Koninklijke Marechaussee | De in beslag genomen zender.

Overtreding Telecommunicatiewet
Het OM legt verdachten overtreding ten laste van de Telecommunicatiewet (art. 10.15 juncto art. 3.13): het aanleggen, het geheel of gedeeltelijk aangelegd aanwezig hebben of het gebruik van radioapparaten zonder vereiste vergunning voor het gebruik van frequentieruimte. De kwestie is een economisch delict. Ook legt de zaaksofficier hen diefstal van elektriciteit door middel van braak ten laste. KPN claimt enkele honderden euro’s aan herstelkosten.

Door het illegale FM-gebruik verstoren etherpiraten rechtmatige uitzendingen waar andere partijen een vergunning voor hebben. Tevens kunnen illegale uitzendingen leiden tot verstoring van vitale communicatiediensten zoals mobiele telecommunicatie, C2000 en luchtvaartcommunicatie. Op deze in de Telecommunicatiewet neergelegde belangen wordt toezicht gehouden door Agentschap Telecom.

Agentschap Telecom
Volgens het Agentschap Telecom maken etherpiraten gebruik van (onbemande) zenders, waarbij de apparatuur op afstand wordt aangestuurd. De antennemasten en zenders worden vaak geplaatst op openbare gronden, vaak in natuurgebieden, of er wordt gebruik gemaakt van ‘gekraakte’ opstelpunten van mobiele operators, hoogspanningsmasten, bomen of objecten zoals gemalen en stuwen. Daarbij wordt schade veroorzaakt door inbraak, vernieling en diefstal van elektriciteit.

Er is sprake van toenemende maatschappelijke-, milieu- en economische schade door de vernielingen, kosten voor herstel en kosten voor het opruimen van achtergebleven antennemasten, toebehoren en vervuiling, zeker als dit in afgelegen, moeilijk toegankelijke natuurgebieden plaatsvindt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button