Algemeen

Gemeentes geven startsein “Heel Noord-Nederland Recyclet”​!

Midwolda – Afgelopen maandagmiddag hebben wethouders Erich Wünker van de gemeente Oldambt en Peter Verschuren van de gemeente Midden-Groningen samen met afvaladviseurs van de gemeente Groningen, Stadskanaal, Oldambt en Delfzijl het startsein gegeven voor de campagne “Heel Noord-Nederland Recyclet”. Dit gebeurde tijdens de opening van de nieuwe locatie van Virol E-waste en de Virol E-waste Academy in Midwolda.

- advertentie - 

Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen zou de opening en de aftrap van de campagne verrichten maar in verband met het protest van de boeren kon zij niet aanwezig zijn.

Opening nieuwe locatie Virol E-waste en de Virol E-waste Academy
Virol kreeg in 2015 te maken met een nieuwe Europese wetgeving, Weeelabex. Deze wetgeving geeft aan dat e-waste ook wel elektronisch afval genoemd, dat wil zeggen alle apparaten met een batterij of een stekker voor minimaal 95% gerecycled moeten worden. Het recyclen van elektronisch afval kan op twee manieren; machinaal en handmatig. Virol kiest voor handmatige recycling om werkgelegenheid te creëren in een werkgebied waar de sociale

Jaarlijks produceren we wereldwijd zo’n 45 miljard kilo elektronisch afval. Dit komt omdat we steeds sneller afstand doen van onze elektronische apparaten. Het is daarom de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Samen met gemeenten en producentenorganisatie Weee Nederland biedt Virol E-waste passende oplossingen en verwerking voor elektronisch afval zodat we samen een positieve impact kunnen maken voor mens en planeet.

Nieuwe locatie, biedt meer werkplekken
Virol E-waste is de sociale sorteer- en demontagelocatie in Noord Nederland op het gebied van elektronisch afval. Op de nieuwe en specifiek ingerichte locatie in Midwolda vinden diverse demontage-, sorteer-, en bewerkingsactiviteiten plaats. Naast de dagelijkse werkzaamheden worden hier opleidingen gegeven waarmee de kansen van de mensen op de arbeidsmarkt worden vergroot.

Sinds de oprichting van de Virol E-waste Academy in 2018 heeft Virol E-waste al meer dan 40 mensen opgeleid naar een betaalde baan. Op dit moment volgen 30 mensen er een opleiding. Dit zijn mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken; langdurig werklozen, inburgeraars en vroeg schoolverlaters.

Heel Noord-Nederland Recyclet
Tijdens de opening van de nieuwe locatie werd maandag stil gestaan bij de Nationale Recycleweek; “Heel Holland Recyclet”. Samen met producentenorganisatie Weee Nederland en alle gemeentes waar Virol E-waste mee samenwerkt heeft Virol E-waste de handen uit de mouwen gestoken; Heel Noord-Nederland Recyclet. Tijdens deze campagne wordt in Noord-Nederland extra aandacht gevraagd voor het belang van het inleveren van E-waste. Nog niet iedereen weet de weg naar de recyclebak te vinden.

Het recyclen van E-waste gaat in Nederland al erg goed. Toch zien gemeentes nog steeds een groot percentage elektronisch afval terug in het huisvuil. Ook zwerven er nog veel afgedankte elektronische apparaten thuis bij mensen op zolders en in schuurtjes. Zonde! Deze apparaten bevatten namelijk veel belangrijke grondstoffen. Een aantal van deze grondstoffen zijn zelfs schaars. Door het recyclen van deze apparaten kunnen de grondstoffen weer worden ingezet voor een nieuw product. Gebeurt dat niet? Dan hebben we straks een tekort aan grondstoffen!

Voedselbank
De opbrengst van het elektronisch afval dat tijdens de Nationale Recycleweek wordt ingezameld, wordt door Virol E-waste, Weee Nederland en de deelnemende gemeentes gedoneerd aan de Voedselbanken. Samen met veel gemeenten in Noord-Nederland komt Virol E-waste daarom in actie, Heel Noord-Nederland Recyclet!

Deelnemende gemeentes; Oldambt, Groningen, Westerwolde, Appingedam, Delfzijl, Midden-Groningen, Het Hogeland, Westerkwartier, Noordenveld, Stadskanaal, Tynaarlo, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, De Wolden, Borger-Odoorn en Assen.


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close