Algemeen

Wandelaar Ubo Hes uit Winschoten krijgt Bloemetje van de Week

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer brachten we een mooi boeket naar Ubo Hes in Winschoten. Hij werd genomineerd door zijn zoon Ronald Hes.  Hij schreef: “Mijn vader Ubo nomineer ik omdat hij vorig jaar een beroerte heeft gehad en dat hij heeft geknokt. Veel oefenen en fysiotherapie. Nu is het zover is dat hij weer wandelroutes loopt en uitzet van wel 40 km!”

We worden hartelijk welkom geheten door Ubo. Hij heeft een blauw t-shirt aan waarop staat ‘Tocht om de Noord’. “Ik kom net terug van een wandeltocht in Wedde”, zegt hij. “De herfsttintentocht van 25 km. Die was georganiseerd door wandelsportvereniging “De Blije Wandelaars” uit Blijham.

Binnen zitten Ronald en Marleen, de zoon en dochter van Ubo. “Mijn vader doet iedere week minstens één wandeltocht. Vaak ook wel meer,” zegt Ronald terwijl hij de koffie inschenkt.

Ubo is lid van de “Friese Lange Afstand Lopers”. Kortweg de FLAL. De vereniging is vooral in de noordelijke provincies actief. “Er zijn ongeveer 1400 leden. Eens per jaar zet ik een tocht uit voor de vereniging uit. Zo wordt straks in januari in Stadskanaal, de Pagedal wandeltocht over 25 of 40 km gelopen. Die heb ik uitgezet. Maar ik ben ook al bezig met een tocht in Bad Nieuweschans, in 2022.”

De 66e jarige Ubo houdt een wandeldagboek bij. Dit jaar liep hij alweer 1600 km. “Totaal heb ik ongeveer 60.000 km gelopen” zegt hij. “Ik begon op 17 jarige leeftijd.”

“Bestaande routes moeten ook regelmatig gecontroleerd worden”, zegt Ubo en hij haalt een koffer tevoorschijn. Er zitten stickers in, schoonmaakspullen, lijmtubes, kwastjes en instructieboekjes. “Als vrijwillig controleur check ik of de routepaaltjes schoon zijn, of de stickers nog actueel zijn en of het allemaal goed zichtbaar is.” In een dikke ordner heeft hij alle routes die inmiddels door hem zijn gecontroleerd, bewaard. “Eerder had ik dan ook een meetwiel bij me. Dat hoeft tegenwoordig niet meer: afstanden worden exact gemeten met gps op de tablet.”

Ubo is altijd landmeter geweest bij het kadaster. “Zo leerde ik de mooie plekjes in deze provincie wel kennen. Ik was ook al eens als deskundige op televisie, bij ‘de Rijdende Rechter”.

Vorig jaar kreeg hij een herseninfarct. Ronald vertelt: “Die zaterdag liep hij nog mee met de wandelrun in Winschoten. 30 km. De zondagochtend daarna ging het niet goed. Hij kon niet lopen, viel steeds om en praten lukte ook niet. Ik heb direct 112 gebeld.”

Na een periode in het UMCG en revalidatie in Beatrixoord is Ubo weer volop actief. “Als ik beweeg heb ik geen last. In rust, dan heb ik wel zenuwpijn. En soms heb ik moeite om dingen te onthouden.”

Ubo beweegt veel. Behalve het lopen van de vele wandeltochten brengt hij twee keer per week post rond in Winschoten. “In Beatrixoord vonden ze dat mijn lichaam in goede conditie was. Dat hielp bij het revalideren.”

Ubo laat medailles zien. “Dit is eentje van de vierdaagse in Nijmegen. Eigenlijk wilde ik daar maar één keer aan mee doen. Maar dit is nu alweer de 16e keer! Het is daar zo gezellig! En al het publiek langs de route. Dat geeft me veel plezier.”


Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button