Algemeen

Café van de Vrijheid op 18 november in bibliotheek Finsterwolde

- advertentie -

Groningen – In de maand november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies in iedere Groninger gemeente een Café van de Vrijheid. Tijdens deze bijeenkomsten, die gepresenteerd worden door Marcel Nieuwenweg, halen we verhalen op over de Tweede Wereldoorlog en zoeken we Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier willen doorvertellen.

- advertentie -

75 verhalen
De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma. De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten. Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie eind november definitief.

Deze verhalen willen we graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen. We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes.

Café van de Vrijheid
In november 2019 wordt in iedere gemeente een Café van de Vrijheid georganiseerd, waar de verhalen uit de regio besproken worden. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten.

Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien zijn we voor het NIOD-project “De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s” op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Heeft u nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kunt u niet aanwezig zijn? Dan kunt u een scan sturen naar info@deverhalenvangroningen.nl

Praktische informatie
Lijkt het je leuk om met één van de verhalen uit jouw regio aan de slag te gaan? Of maak of organiseer je al iets in het kader van 75 Jaar Vrijheid? Heb je interessante verhalen te delen? Wil je meer weten over het provinciale programma? Je bent van harte welkom! We gaan graag met je in gesprek. De Cafés van de Vrijheid vinden plaats in bibliotheken. Voor muzikale omlijsting en een hapje en een drankje wordt gezorgd. Deelname is gratis. Opgeven kan via

Data en locaties
5 november 19.30 – 21.00 Appingedam bibliotheek Appingedam
6 november 19.30 – 21.00 Pekela bibliotheek Oude Pekela
12 november 19.30 – 21.00 Westerkwartier bibliotheek Leek
13 november 19.30 – 21.00 Delfzijl bibliotheek Spijk
14 november 19.30 – 21.00 Westerwolde bibliotheek Ter Apel
18 november 19.30 – 21.00 Oldambt bibliotheek Finsterwolde
19 november 19.30 – 21.00 Midden-Groningen bibliotheek Hoogezand
21 november 19.30 – 21.00 Groningen bibliotheek Haren
25 november 19.30 – 21.00 Loppersum bibliotheek Loppersum
26 november 19.30 – 21.00 Veendam bibliotheek Veendam
27 november 19.30 – 21.00 Hogeland bibliotheek Winsum
28 november 19.30 – 21.00 Stadskanaal bibliotheek Stadskanaal

Beeld: Canadese militairen versieren een bren carrier met tulpen. Foto Public Archives Canada, Groninger Archieven

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button