Cultuur

Harmonieorkest Kunst naar Kracht is niet meer (Gesprek met Jacob Kerkhof)

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Het harmonieorkest ‘Kunst naar Kracht’ is niet meer. Maandagavond is besloten om het 91 jaar oude harmonieorkest op te heffen. Dit omdat er geen aanwas van nieuwe leden is en ook omdat de huidige leden allemaal een leeftijd bereiken, waardoor het steeds moeilijker wordt om de volle 100% te geven voor het orkest. 

- advertentie -

Ook is het moeilijk om met 8 of 9 leden nog een redelijk muziekstuk te kunnen spelen. Wel had Kunst naar Kracht een samenwerkingsvorm met Finsterwolde, maar ook deze groep wordt steeds kleiner. Het is niet bekend of het orkest van Finsterwolde nog doorgaat met musiceren.

Het langst zittend lid van Kunst naar Kracht is Jacob Kerkhof.

“Ik had zelf liever gezien dat de opheffing op 31 december zou plaatsvinden, maar ik zit niet meer in het bestuur en het zittende bestuur heeft het zo besloten. Jammer voor de Kerstvolkszang avond op de 16e van december, daar waren wij ook altijd van de partij, maar het is niet anders. Kunst naar Kracht is opgericht op 28 november 1928 en is dus 91 jaar geworden. Zelf ben ik 65 jaar actief lid van de vereniging geweest. Mijn vader is één van de oprichters geweest en ja in die jaren was het vanzelfsprekend dat ik toen als jonge jongen er ook bij kwam. Ik heb het overigens altijd met heel veel plezier gedaan en ook als bestuurslid, samen met Lodewijk Kunst. Twee handen op één buik is het gezegde wat hierop van toepassing is.” aldus Kerkhof.

Bronzen beeldje
Jakob: “Het gaat mij wel aan het hart, want naast klarinettist ook 30 jaar secretaris geweest. Van alles meegemaakt; mooie buitenlandse optredens in Duitsland en Zwitserland. In Nieuweschans samen met het Tamboer en Majorettekorps, zoveel Schanskers waren bij Kunst naar Kracht betrokken. Ik heb maandagavond een bronzen beeldje met een paard gekregen, ter herinnering aan een optreden in Rastede (Dld) bij een groot slot waar paardenrennen gehouden werden. Mijn vader heeft dit beeld gekregen van een baron of graaf en dit heeft altijd in de vitrine in de Akkerschans gestaan. Nu mag ik het thuis hebben, waar ik heel erg blij mee ben. Met Henk de Jonge van de Akkerschans is afgesproken dat de vitrinekasten voorlopig gewoon daar blijven.”

Het vaandel
“Wel ligt het in de bedoeling dat het vaandel naar het Vestingmuseum gaat. Er is nog wel een bijzonderheid met dit vaandel; het is namelijk een keer tijdens een optreden in de jaren ’70 in Duitsland in Bunde gestolen. Maar gelukkig had iemand dit gezien en was hem gevolgd. Daar lag het mooi over de tafel. Wij weer blij dat dit vaandel weer terug was. Mooie en malle herinneringen blijven gelukkig. Ook in het sanatorium in Zwitserland gespeeld; daar lagen toen een groot aantal Nederlanders. Wij waren daar met twee bussen naar toe gereisd. Bijzondere ervaringen, die mij altijd bij zullen blijven”, aldus Jacob Kerkhof.

Behoorlijk instrumentarium
Kunst naar Kracht beschikt nog over een behoorlijk instrumentarium. Dit zal geïnventariseerd worden en ter verkoop worden aangeboden. Ook de bladmuziek voor meer dan 500 werken, daarvoor zal worden bekeken wat er mee moet gebeuren. Sommige werken hebben in de gulden tijd meer dan honderd gulden gekost. Misschien zijn er liefhebbers voor. Ook het hele drumband inventaris is nog aanwezig, inclusief de Lira. Enkele stukken zijn al in het museum en er zal worden overlegd wat er nog meer naar toe kan, want het begint bijna antiek te worden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button