Algemeen

25 jaar Radio Winschoten: 25 jaar wel en ook best wel eens wat wee

- advertentie -

Winschoten – Het leiden van een lokale omroep is geen eenvoudige opdracht en veel van de bestuurders, die elkaar overigens af en toe in een hoog tempo aflosten, zullen dat beamen. Programmakers waren in die tijd bijzonder assertief. Er was immers nog een hoop te winnen. De lokale radio stond in zijn kinderschoenen en mogelijkheden waren legio.

- advertentie -

Zij wilden zich dan ook voornamelijk bezig houden met het ontwikkelen en maken van programma’s. Vanuit de mediawet was geregeld dat een lokale omroep moest beschikken over een bestuur en over een programmaraad, Het bestuur moest er in theorie voor zorgen dat er voldoende financiën waren en dat de mogelijkheid werd geschapen om überhaupt radio te kunnen maken.

De programmaraad –samengesteld uit alle geledingen binnen de gemeente Winschoten- moest borgen dat hun doelgroep werd vertegenwoordigd in het programma-aanbod.

Op zich een prima uitgangspunt, ware het niet dat de mannen en vrouwen van bestuur en programmaraad zich gingen bemoeien met programma’s en dat was natuurlijk weer tegen het zere been van de programmamakers. Daarmee waren de conflicten geboren.

Onderstaand een collage van slechts een deel van conflicten en de ruzies waarvan de oorzaak en de uitkomst breed werd uitgemeten in de schrijvende pers. Dat gaf overigens ook aan, dat de lokale omroep toen een zeer belangrijke maatschappelijke plaats had binnen de samenleving, waarbij de pers de omroep deels als een belangrijke concurrent zag, maar in veel gevallen ook graag wilde  samenwerken.

Bestuursleden kwamen en gingen en met name de voorzitters moesten het vaak ontgelden. Zelf had ik de eer om bij de start van de omroep niet alleen als programmaker te fungeren, maar ook als voorzitter. Mijn opvolger was Ben Verlaan een zeer gewaardeerde politicus. Hij werd daarna onder meer opgevolgd door illustere figuren als Peter Koppejan,  Jan Dijkmans van Gunst,  Johan van der Kamp, Fokko van der Zee, Klaas Wolterman, Bart Starke. Deze opsomming is zeker niet compleet.

- advertentie -

- advertentie - 

Helaas hebben niet van al deze mannen en vrouwen – die op hun manier toch belangrijk waren voor de omroep- een foto. In het archief hebben we de onderstaande foto’s gevonden. Dat betreft overigens voor het merendeel leden van de toenmalige programmaraad.

Na de groepsfoto van de programmaraad ziet u:

Leo Prins, Jan Koopman, Henk Bodeker,, Abel Bruining, Jan Berkhof, U.C. Smid, Evelien Schneider, Leo van der Sluijs, Willy Wijngaard en Roelf Koning.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button