Weerbericht

Mogelijk dichte vuurwerkmist tijdens de jaarwisseling

- advertentie -

Landelijk – De kans op dichte vuurwerkmist is groot dit jaar tijdens de jaarwisseling. Onder rustige omstandigheden met weinig wind kunnen vuurwerkdampen ophopen en lang blijven hangen. Ook op plaatsen waar geen vuurwerk wordt afgestoken kan het mistig worden. Hoe dicht de mist uiteindelijk wordt zullen we moeten afwachten. Mensen met longklachten kunnen veel last ondervinden van het fijnstof.

- advertentie -

Oudejaarsdag is het rustig weer met wolkenvelden en geleidelijk vanuit het noorden ook wat zon. Het blijft droog en er waait een zwakke wind. Eerst is de wind westelijk en geleidelijk draait de wind naar het oosten tot noorden. De temperatuur stijgt op de laatste dag van het jaar naar 6-8 graden.

Oudejaarsavond is het droog met heldere perioden. Lokaal kan een enkele mistbank voorkomen. De temperatuur daalt geleidelijk van 3-4 graden aan het begin van de avond en naar 0-3 graden rond middernacht. Tijdens de jaarwisseling staat er weinig wind en op plaatsen waar veel vuurwerk wordt afgestoken kunnen de dampen ophopen en vuurwerkmist veroorzaken.

Zware nacht voor mensen met longklachten
Bij het afschieten van vuurwerk komt veel fijnstof vrij. Omdat er dit jaar maar weinig wind staat blijven deze stofdeeltjes lang hangen. Door vuurwerkdampen kan sneller mist ontstaan en kan het zicht ook veel slechter worden. De kruitdamp zelf is geen mist maar smog. Mensen met luchtwegklachten kunnen dan ook flinke overlast verwachten die in de nacht nog een tijd aan kan houden. Vorig jaar stond tijdens de jaarwisseling meer wind en bleef mist uit.

Nieuwjaarsdag start mogelijk nog met mist. Er zijn ook zonnige perioden en geleidelijk gaat op meer plaatsen de zon schijnen. Het blijft droog en het wordt maximaal 5-6 graden. Mocht je een verfrissende nieuwjaarsduik nemen, dan heb je een klein beetje geluk. Het zeewater is namelijk 7-8 graden en dat is iets warmer dan de luchttemperatuur. Gelukkig staat er weinig wind en is het voor het gevoel niet kouder.

Nieuwe jaar start rustig
Ook tijdens de eerste dagen van 2020 is en blijft het rustig weer. De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. Vrijdag is kans op buien, maar over het algemeen blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 6-9 graden en daarmee start het nieuwe jaar zacht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button