Algemeen

Vuurwerk, wat zijn de regels ook alweer?

- advertentie -

Landelijk – Elk jaar vallen er ernstige gewonden door vuurwerk. Regels voor het bezit en het afsteken van vuurwerk moeten dit voorkomen.

- advertentie -

Consumenten mogen alleen vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden vuurwerk afsteken is strafbaar. De gemeenteraad kan daarnaast besluiten om gebieden aan te wijzen waar helemaal geen vuurwerk afgestoken mag worden.

Vuurwerk kopen mag alleen vanaf 16 jaar en voor bepaalde producten vanaf 18 jaar. Kinderen vanaf 12 jaar mogen categorie F1 fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes en ijsfonteinen kopen en afsteken.

Vuurwerk verkopen mag op 3 dagen voorafgaand aan de jaarwisseling. Valt 1 van deze dagen op een zondag? Dan is verkoop van vuurwerk op die dag verboden. In 2019 zijn de verkoopdagen 28, 30 en 31 december.

U mag alleen vuurwerk in het buitenland kopen als dit voldoet aan de eisen van de Nederlandse wet en als u melding maakt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Alleen tijdens de toegestane verkoopdagen mag u vuurwerk naar Nederland brengen. Daarnaast moet u ook rekening houden met de eisen die daar gelden. Een Belgische verkoper registreert bijvoorbeeld alle kopers van bepaalde categorieen vuurwerk. Hiervoor heeft hij uw paspoort of identiteitsbewijs nodig.

U mag vuurwerk alleen ophalen bij een legaal verkooppunt. Een legaal verkooppunt voldoet aan veiligheidseisen en wordt daarop gecontroleerd. Een legaal verkooppunt is te herkennen aan een spandoek. De politie werkt samen met de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport pakketten om illegaal consumentenvuurwerk tegen te houden. Niet alleen de verkoop van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Postpakketbedrijven hebben een verantwoordelijkheid en onderscheppen steeds meer pakketten.

Om ongelukken bij afstekers en omstanders zo veel mogelijk te voorkomen, wordt regelmatig bekeken welk vuurwerk geschikt is voor consumenten. Het is verboden om illegaal consumentenvuurwerk te kopen, af te steken en in bezit te hebben. Daarom neemt de politie maatregelen tegen illegaal vuurwerk.

Een importeur van vuurwerk is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat hij op de markt brengt.

Veel mensen hebben last van het vuurwerk rond de jaarwisseling. Het gaat dan vooral om te vroeg afgestoken vuurwerk en harde knallen van illegaal knalvuurwerk. Het kabinet wil vuurwerkoverlast beperken. Zo worden bijvoorbeeld de vuurwerkregels aangescherpt, wordt illegaal consumentenvuurwerk opgespoord en worden zwaardere straffen voor overtreders ingesteld.

Vanaf de jaarwisseling 2020-2021 mag er geen categorie F3 vuurwerk aan consumenten verkocht of ter beschikking gesteld worden.

Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 is het verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Verkopers moeten ook uitleg geven hoe u het vuurwerk veilig afsteekt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button