Sport

“De Veldmuis” Jolein Boom, Nederlands kampioen Veldrijden 2020

Finsterwolde/Rucphen – Afgelopen zaterdag werden in Rucphen (Noord-Brabant) de Nederlandse kampioenschappen veldrijden verreden, zo ook in het KNWU klassement ID-Cycling. Jolein Boom uit Finsterwolde wist bij de Junioren vrouwen de hoogste trede te bereiken en nam de felbegeerde kampioenstrui mee naar het Noorden voor haar wielerclub De Meteoor Assen/Roden.

- advertentie - 

Jolein mocht laten zien dat de twee totaal verschillenden werelden van fietsdisciplines, namelijk wielrennen en BMX-en, ergens in het midden uit komen en dan noemen zij dat veldrijden. Jolein rijdt BMX voor FCC De Fivelcrossers uit Appingedam en rijdt op de racefiets voor De Meteoor Assen/Roden.

Het was slechts 5 graden, maar de gevoelstemperatuur leek wel -10 met een sterke zuidwestenwind. Het volledig vernieuwde parcours lag er uitdagend bij voor de veldrijders. Na een gezamenlijke warming-up verzamelden de ID-Renners zich aan de startlijn en werd er om 13.15 uur gestart.

Na de start was “de Veldmuis van het Noorden” gelijk te vinden in de kopgroep en stoof ze als derde de eerste bocht in. Ze is de jongste (vrouwelijke) turf van 14 jaar en stond haar mannetje. Halverwege het parcours kwam ze ten val en vloog ze over de kop. De E.H.B.O kwam erbij maar Jolein riep iets van: “bij het BMX-en val ik harder” en fietste weer verder. Jolein reed lekker door en wist zich na de val weer terug te knokken naar plekje 4 overall, eerste van de dames en dus ook eerste van de Junioren dames. En werd hiermee Nederlands Kampioen.

Intellectual Disability
ID staat voor Intellectual Disability oftewel mensen met een verstandelijke beperking. ID-Renners rijden in de leeftijdscategorie van 13 tot 60+ jaar en is bedoeld om mensen een zinvolle, sportieve en plezierige vrijetijdsbesteding te geven. ID-Cycling Nederland heeft ruim 75 leden die bovenal trainen voor het plezier, maar ze nemen ook deel aan wedstrijden en toertochten in binnen en buitenland. Dit doen ze op racefietsen, tandems driewielers maar ook gewone toerfietsen. Sommige leden (net als Jolein Boom) zijn lid van een wielervereniging of de KNWU en kunnen dan meedoen aan officiële wedstrijden op Nederlands, Europees of wereldwijd niveau.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button