Cultuur
Veel gelezen

Ketel Stoomgemaal Winschoten mag weer 40 jaar gestookt worden

- advertentie -

Winschoten – Museum Stoomgemaal Winschoten heeft een unieke ketel waarmee de stoomaandrijving in werking wordt gezet. Een dergelijke ketel vraagt veel onderhoud en vrijwilligers hebben met een zelf uitgedacht plan de ketel gereviseerd, geklonken en deze is weer goedgekeurd!

- advertentie -

Wethouder Gert Engelkens was 4 februari aanwezig om de vrijwilligers te bedanken voor hun werk. De vrijwilligers zijn mensen met interesse in stoomtechniek en leren tijdens het klussen van elkaar. De wethouder kreeg een rondleiding met uitleg over de ketel, de machines en de nog uit te voeren werkzaamheden.

Actieve vrijwilligers
Ongeveer 20 vrijwilligers uit Oldambt en zelfs Tolbert en Spijk, zijn het hele jaar bezig met onderhoud, ondanks dat de ketel maar een paar keer per jaar echt ‘onder stoom’ gaat. Niet alleen de stoominstallatie vraagt aandacht, ook de elektromotor, het gebouw en de omgeving worden netjes gemaakt of gehouden. Er wordt nu druk gezocht naar geld om de planken van de brug tussen het bezoekerscentrum en het gemaal te vervangen.

De oudste vrijwilliger, Dick Hofmans (88) is al sinds 1985 actief. Roelof Spoelman is de technisch verantwoordelijke, is als sinds zijn 13e als vrijwilliger betrokken bij het stoomgemaal en kreeg voor zijn inzet een speciale klinknagel uitgereikt.

(lees verder onder de foto)

Foto: Lonneke Togtema/ OldambtNu.nl

Kosten
Vrijwilliger Carl van der Meulen vertelt: “Doordat we heel veel zelf doen, besparen we veel kosten. We verzorgen rondleidingen en beheren de kantine.” Het gemaal is ook een officiële trouwlocatie. Het nieuwe bezoekerscentrum heeft twee zalen die voor van alles gehuurd kunnen worden. In het centrum is boven een ruimte waar schaalmodellen van stoommachines, vaak geschonken, staan. Deze worden door de vrijwilligers weer draaiend gemaakt voor educatie.

Voor informatie over de openingstijden, het gemaal zelf en de huur mogelijkheden, kunt u kijken op de Facebookpagina Stoomgemaal Winschoten of www.stoomgemaalwinschoten.nl.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button