Algemeen

25 jaar Radio Winschoten: Aflevering 50 De laatste!

- advertentie -

Winschoten – In een reeks van 50 columns heb ik (Jan Keitz) getracht een beeld te schetsen van 25 jaar lokale omroep in Winschoten. Dat beeld was verre van compleet, deels omdat er over sommige feiten geen informatie beschikbaar is, of omdat er op dat moment geen fotograaf voorhanden was.

- advertentie -

Gelet op de grote hoeveelheid reacties heeft het bij veel lezers het bekende “Oh-Ja” gevoel opgeleverd.

Deze laatste editie sluiten we af met een terugblik en voorzichtige blik in de toekomst. Toen een aantal radiomakers hun vertrouwde stek bij Radio Viviana verlieten was de etherwereld een stuk eenvoudiger ingericht als nu het geval is. Met een microfoon op straat staan leidde toen direct tot een grote geïnteresseerde menigte.

Lokale Radio was nieuw en dankzij een grote groep creatieve programmakers eigenlijk vanaf de start succesvol. Er werd zwaar ingezet op nieuws en sport, terwijl programma’s als de bingo en de verzoekplaten een geweldig bindende factor leverden.

- advertentie -

Toch kwam de sleet er na 25 jaar een beetje in. Alles was al een beetje gezegd en gedaan. Regionale en landelijke omroepen visten uitvoerig in ons lokale omroep vijvertje, waardoor de spoeling steeds dunner werd. Dat leidde uiteindelijk tot twee kampen binnen de omroep, waarbij het ene deel steeds meer programma’s wenste en een andere deel wilde inzetten om kwalitatief sterk gemaakte programma’s.

- advertentie - 

Veel van de collega’s verlieten de omroep. In een aantal gevallen werd getracht de ambities elders tot wasdom te brengen.

Een van de plaatsen waar dat kon was de door Gert van der Laan in het leven geroepen commerciële omroep die door het leven ging als Radio Oldambt. Probleem was echter dat de zender alleen via de kabel te beluisteren was. Een FM frequentie was veel te duur en dus niet haalbaar. Het programma Magazine heeft ook daar een aantal jaren deel uit gemaakt van de programmering. Radio Oldambt scoorde overigens wel met een aantal specifieke programma’s zoals het Grunninger Dictee vanuit het Rozenpaviljoen en de top 600 van de jaren ’60 live vanuit café Carambole.

Uiteindelijk besloot eigenaar Gert van der Laan de stekker uit dit commerciële project te trekken.

Inmiddels was Radio Winschoten vanuit de Klinker verhuisd van een pand aan de Mauritsstraat. De TV had zijn intrede gedaan. Ook werd gekozen voor nieuwe namen. Namen inderdaad, want de TV collega’s wilden zich niet vereenzelvigen met de radiomakers. Dat leverde een –te voorspeller- tweespalt op. Overigens ging de radiopoot door het leven als Dollard Radio en de TV makers kozen voor RTV Blauwe Stad. De koepel boven deze twee “clubs” ging door het leven als RTV LOGO.

Er was geen enkele sprake van samenwerking tussen deze clubs, hetgeen leidde tot een onwerkbare situatie. De onderlinge verstandhouding was ronduit slecht en dat had zijn weerslag op de programma’s.

In die periode werden ondergetekende en Bjorn Brouwer gevraagd door toenmalig voorzitter Be Zwiers om te assisteren bij het maken van een live verslag tijdens de Run. Eerlijk gezegd jeukten onze handen en we namen die uitdaging maar al te graag aan. Het complete oud Sport Lokaal team werd daarvoor “ingevlogen”.

Het werd steeds duidelijker dat de organisatie behoefte had een nieuw en duidelijker beleid en om een lang verhaal kort te houden werden Bjorn en ik verzocht een plan te maken voor de toekomst. En deze ook uit te voeren.

Dat werd een vergaand, maar zeker niet minder noodzakelijk plan waarbij we voor de gehele organisatie de “reset” knop gebruikt hebben. Daarbij werden alle tot dan functionerende programma’s gewist, waarna iedereen werd gevraagd mee te werken aan een nieuwe start. Daarbij werd besloten te gaan werken onder een naam en dat werd RTV LOGO. Geen aparte TV en Radio status meer. Samenwerken luidde het credo.

Dat kostte veel moeite en niet iedereen werd blij van onze plannen en zoals dat gaat zochten een aantal tegenstanders naar hulp in de vorm van steeds wisselende bestuurders en (hoofd) redacteuren.

Dat werd voor ons uiteindelijk een onwerkbare situatie met als gevolg dat we toen de organisatie hebben verlaten en RTV LOGO werd omgedoopt tot RTV GO!.

Inmiddels heeft zich een nieuwe loot in het lokale omroepbestel aangediend en dat is Oldambtnu.nl, dat via internet wordt verspreid door een groep van jonge enthousiaste medewerkers, die datgene doen wat in de mediawet staat opgenomen, namelijk het verspreiden  van lokaal nieuws. Ze hebben inmiddels circa 20.000 volgers en hun cameramensen leveren met grote regelmaat reportages aan landelijke nieuwsprogramma’s zoals het NOS Journaal en het RTL-nieuws.

Het is niet aan mij om te beoordelen wie de winnaar is van de strijd om de lokale kijker/luisteraar. Dat is zoals het hoort volledig aan U. Veel plezier daar mee.

Oh ja, Bjorn Ard en ik (Jan Keitz) zijn nog steeds “radio-actief . Elke zondag tussen 12 en 1 uur op Radio Westerwolde (FM 107.3)  met ons programma Magazine. Kom gerust een keer langs om te luisteren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button