Cultuur

75 jaar na de bevrijding Auschwitz vertelt door de Stadsgidsen in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Maandag 27 januari was het precies 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd door het Rode Leger. Auschwitz-Birkenau. Dit bestond uit verschillende kampen rondom het door Duitsland geannexeerde Poolse dorp Oswiecim en was het grootste en gruwelijkste toneel van de Holocaust.

- advertentie -

Ook in Winschoten is het onder andere herdacht middels vettellingen door de stadsgidsen aan studenten van het Noorderpoort college.

In de 19e eeuw groeide Winschoten uit tot het bestuurlijk, juridisch en verzorgingscentrum van oostelijk Groningen. In minder dan een eeuw verdubbelde de bevolking. Ook de Joodse bevolking nam spectaculair toe: van 196 in 1809 tot 699 in 1899. Zij waren voornamelijk werkzaam als koopman, slager en veehandelaar. Een groot deel van de winkels in de plaats werd gedreven door Joden.

In 1941 telde Winschoten nog 493 Joden. In augustus en oktober 1942 werd het grootste deel van hen gedeporteerd. Begin 1943 werden de laatste Joden gedeporteerd. Van alle Winschoter Joden hebben niet meer dan zo’n 20 de oorlog overleefd.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button