Weerbericht

Waarschuwing voor gladheid komende nachten

- advertentie -

Landelijk – Komende nachten krijgen we te maken met lokale gladheid door bevriezing. Dit is een winterfenomeen dat we dit seizoen niet veel hebben gezien. Niet dat het op uitgebreide schaal glad wordt, maar extra alertheid kan geen kwaad. Daarnaast krijgen we winterse buien met hagel en soms wat natte sneeuw. Het is dan waterkoud met in de middag een gevoelstemperatuur van 1-2 graden en aan het begin van de ochtend is het nog kouder. Vooral vrijdag zullen autoruiten gekrabd moeten worden.

- advertentie -

Nu is het op veel plaatsen droog met wolkenvelden en wat zon, maar winterse buien zijn onderweg. Vanmiddag en vanavond kunnen we deze buien verwachten en is behalve regen ook kans op hagel en onweer. Het wordt 7-9 graden en tijdens buien daalt de temperatuur naar 2-4 graden.

De komende dagen valt de middagtemperatuur met 5-7 graden nog iets lager uit en blijft het buiig. Daarmee neemt de kans op hagel toe en tijdens een stevigere bui is ook wat natte sneeuw mogelijk. Zeker in de ochtend, wanneer het slechts een paar graden is, kan hagel een tijdje blijven liggen. De kans op een dun sneeuwlaagje is klein, maar niet geheel uitgesloten.

Een flinke hagelbui kan kortstondige gladheid veroorzaken, maar de strooidiensten zullen daarvoor niet uitrukken. Wel kan het komende nachten vooral in de oostelijke delen van het land koud worden en is er kans op lokale bevriezingsgladheid. In het westen kunnen enkele bruggen tijdelijk glad zijn. De nacht van donderdag naar vrijdag lijkt het koudst te verlopen. Vrijdagochtend kan het op veel plaatsen een graadje vriezen en zullen de autoruiten gekrabd moeten worden.

Huidige winter zacht en amper glad
Rijkswaterstaat heeft op dit moment veel minder zout gestrooid dan in de winters van de afgelopen 25 jaar. Het is nog geen record want in de lente komt het vaak nog tot lokale gladheid. Sinds begin januari was op 8 dagen een waarschuwing voor lokale gladheid van kracht. De laatste waarschuwing was op 11 februari.

De lagere temperaturen van de komende dagen zijn voor eind februari eigenlijk heel normaal. Toch is het niet vreemd als je het de komende dagen koud krijgt. Deze winter grosseert in zachte dagen en het is de op één na warmste winter sinds het begin van de metingen. We zijn dus gewend aan zacht weer.

- advertentie -

Tot nu toe heeft het in De Bilt in de meteorologische winter (begin december t/m eind februari) slechts op 15 dagen gevroren. Normaal telt het hoofdstation 38 dagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button