Weerbericht

Februari was natste en op één na zachtste ooit

- advertentie -

De Bilt – Neerslag viel er meer dan genoeg in februari met gemiddeld over het land 142 millimeter tegen 55 normaal. Het is daarmee de natste februarimaand ooit. Met gemiddeld 7,2 graden tegen 3,3 normaal is het ook de op één na zachtste februarimaand ooit sinds 1901. Nummer één blijft 1990 met 7,6 graden. De zon liet het afweten en scheen 16 uur minder dan normaal.

- advertentie -

De temperatuur steeg in De Bilt op dertien dagen tot boven de 10 graden. Op 16 februari werd de eerste officiële lentedag genoteerd met in De Bilt 16,7 graden. Deze temperatuur betekende ook het tweede warmterecord van dit jaar. In het Limburgse Arcen werd het die dag 18,3 graden.

Geen ijsdagen, wel soms natte sneeuw
Op 4 februari kleurden de heuvels in Limburg lokaal wit, maar pas op de 26e viel duidelijk wat meer sneeuw en kleurden grote delen van het land wit. Vooral in het midden en zuiden werd lokaal een kletsnat sneeuwdek van enkele centimeters gevormd.

Verder was het duidelijk dat het een zachte maand was, want er werd geen enkele ijsdag genoteerd met een temperatuur de gehele dag onder nul. Normaal (1981-2010) blijft het op twee dagen in februari de hele dag vriezen. Het aantal vorstdagen (minima onder het vriespunt) kwam uit op slechts twee tegen dertien normaal. Temperaturen beneden -5 graden (matige vorst) kwamen niet voor tegen vier normaal. Opvallend is dat het in deze winter nog geen enkele keer in De Bilt tot matige vorst kwam.

Veel wind en vaak op zondag storm
Opvallend was de wind. Het stormde deze maand liefst vier keer, waarvan drie keer op een zondag. Op zondag 9 februari trok zware storm Ciara over het land met gemiddeld windkracht 10 op Vlieland. Korte tijd stond zelfs een zeer zware storm, windkracht 11. Dinsdag 11 februari volgde de tweede storm en op zondag 16 februari deed storm Dennis ons land aan. Ook op zondag 23 februari stormde het en werd de vierde storm van de maand genoteerd.

Kletsnatte maand
Februari gaat de boeken in als een kletsnatte maand. Lokaal viel tot nu toe maar liefst 180 millimeter. De minste neerslag was voor het zuidwesten met tot dusver 70-100 mm. De rest van de maand wordt nog zo’n 25 mm verwacht, zodat nagenoeg overal in het land meer dan 100 millimeter is gevallen. In totaal komt het gemiddelde over heel Nederland uit op 142 millimeter tegen 55 normaal. Daarmee is het de natste februarimaand ooit. In februari 1946 viel 138,6 en in 2002 129,3 millimeter.

De zon liet het afweten deze februari. Gemiddeld scheen de zon 69 uur tegen 85 normaal. Op vier dagen liet de zon helemaal verstek gaan. Op zes dagen scheen de zon meer dan 6 uur.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button