Op stap

Is de politiek verantwoordelijk voor het verschil tussen arm en rijk?

- advertentie -

Scheemda – In zijn nieuwe boek geeft de rockster-econoom Thomas Piketty aan dat het verschil tussen arm en rijk steeds groter wordt. Dat is volgens hem een keuze en kan worden veranderd door de politiek. Er mist momenteel een corrigerend overheidsoptreden in de bezitsverhoudingen. De belastingen kunnen voor een eventuele verandering prima een sleutelrol spelen. De politiek zal in onze democratie bezitsverhoudingen kunnen veranderen.

- advertentie -

De Vrienden van Filosofie Oost-Groningen organiseren voor u 09-03-2020 hun 33e filosofielezing met als spreker dr. P.M.J. (Pierre) Coenegracht onder de titel Democratie, Economie en Maatschappij”. Dit met de mening van dr. Pierre Coenegracht als antwoord op de vragen: “Waar komt het grote verschil tussen arm en rijk eigenlijk vandaan, is de huidige neoliberale economische theorie een wetenschap of slechts een ideologie, hoe is ze ontstaan, wat zijn de beginselen en de economische gevolgen? Wat zijn de consequenties voor het democratisch gehalte van de huidige maatschappij en het welbevinden van de burgers? “

Hierbij kijkt dr. Pierre Coenegracht vooral naar Amerika omdat de USA de meest neoliberale samenleving is en derhalve het duidelijkst laat zien wat er allemaal gebeurt met de democratie. Kenmerkend voor deze filosofielezing zal waarschijnlijk het debat worden of het neoliberale gedachtegoed de democratie dreigt te ondermijnen en of dit zal gaan leiden tot verharding van de samenleving.

Trefwoorden: John Maynard Keynes, Friedrich Hayek, Milton Friedman, Ayn Rand, Joseph Stiglitz, Thomas Piketty, Christine Lagarde, Hans Achterhuis, Frans de Waal, Wendy Brown, Guy Standing, David Hume, Paul Verhaeghe.

Deze filosofielezing is deels een vervolg op de discussie en het debat met o.a. Coen Teulings tijdens het symposium van de vrienden van de Filosofie in Oost-Groningen te Scheemda van een jaar geleden. Gezien de grote belangstelling voor de filosofielezingen van De Vrienden van de Filosofie Oost-Groningen” zal de locatie van deze filosofielezing maandagavond 09-03-2020 zijn: de Oldambtster Herberg Hotel de Esbörg, Esbörgstraat 16  te Scheemda. Zaal open 19.00 uur. Aanvang lezing 20.00 uur.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button