Weerbericht

Astronomische lente begint met gevoelig kouder weer

- advertentie -

Landelijk – De temperaturen zijn hoog deze dagen en het weerbeeld is lenteachtig. Precies als de astronomische lente aanstaande vrijdag begint, breekt een koudere periode aan. Wel zijn de neerslagkansen klein en schijnt de zon flink. Uit de wind en in de zon is het dan nog steeds prima toeven in de tuin, maar in de wind en schaduw is het fris.

- advertentie -

De astronomische lente begint vrijdag 20 maart om 4:50 uur. Vanaf deze dag is het aanmerkelijk kouder. Met een noorden- tot noordoostenwind wordt veel frissere lucht aangevoerd. Het kwik stijgt naar maximaal 9-10 graden in het noorden en westen en naar 10-11 graden landinwaarts. Heel lokaal wordt het in het zuiden nog 12 graden.

Tijdens de eerste dagen van de astronomische lente, komende weekend, blijft het aan de frisse kant. Er wordt droge en vrij koude lucht aangevoerd met een oostelijke- tot noordoostelijke wind. Het wordt maximaal 10 graden, maar door de stevige wind is het voor het gevoel een paar graden kouder. In de nachtelijke uren kan het licht vriezen. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en stapelwolken. Over het algemeen blijft het droog, maar een lokale maartse bui is niet uitgesloten.

Lenteachtig weer
Vandaag en morgen is het weerbeeld lenteachtig. De zon schijnt volop, maar vanmiddag krijgen het noorden en noordwesten te maken met wolkenvelden. De temperatuur stijgt naar 9-10 graden in de bewolkte gebieden en naar 15 graden in de gebieden met volop zonneschijn.

Morgen wordt een prachtige lentedag in delen van het land. Vooral in het zuiden en oosten schijnt de zon. In het westen, noordwesten en noorden kan het weerbeeld wat tegenvallen voor lenteliefhebbers en is het overwegend bewolkt. In het noorden wordt het 9-11 graden, in het midden en oosten kan het 15 tot 18 graden worden en in het zuiden en zuidoosten zijn kwikstanden tot 19 graden mogelijk.

Start van de astronomische lente jaarlijks anders
Vorig jaar begon de lente met lenteweer, maar in 2018 leek het wel winter met in Arcen 5 graden vorst. Bovendien trok toen een gebied met lichte sneeuw en ijzel over het land en begon de lente spekglad. In 2017 was de start van de lente herfstachtig met flinke buien, veel wind en lokaal meer dan 10 mm regen. De warmste start van de lente was voor 2014.

In De Bilt was het een officiële warme dag met 21,2 graden. In Eindhoven en Arcen werd het zelfs 23,1 graden. In 1976 begon de astronomische lente het koudst met in Leeuwarden een minimumtemperatuur van -6,7 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button