Incidenten

Uitstekende omstandigheden om vallende sterren te zien

- advertentie -

Landelijk – De komende twee nachten zijn de vallende sterren Lyriden goed te zien. Deze nachten verlopen in het hele land onbewolkt. Meteoren van de Lyriden zijn spectaculair! Ze zijn snel, helder en zien er soms uit als vuurbollen met een rookachtig spoor. Vooral tijdens het laatste deel van de nacht, vanaf circa 2:00 uur komen er meer dan 10 meteoren per uur voor.

- advertentie -

Het maximum valt op beide nachten rond 4:00 uur. Komende nacht ligt het aantal vallende sterren dan op 17 per uur. In de nacht naar donderdag is dit circa 16 per uur.

Trek warme kleding aan
Wie naar buiten gaat moet warme kleding aantrekken. De thermometer zal een graad of 8 aangeven, maar de matige tot vrij krachtige noordoostenwind maakt het voor het gevoel flink kouder. Een beschut plekje vinden zal lastig zijn, want om de Lyriden het beste te kunnen volgen heb je juist vrij zicht naar het oosten tot zuidoosten nodig.

Oudste meteorenzwerm
De Lyriden zijn bijzonder. Waarschijnlijk is dit de oudste meteorenzwerm die we als mens kennen: al 2600 jaar geleden werd melding gemaakt van deze vallende sterren. De Lyriden zijn afkomstig van de komeet “C/1861 G1 Thatcher” en worden zo genoemd omdat ze van het sterrenbeeld “Lier” lijken te komen.

Kijktips om zoveel mogelijk vallende sterren te spotten
– Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
– Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
– Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
– Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
– Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
– Kleed je warm aan. Dit geldt ook voor de zomer, want als je langdurig ’s nachts buiten ligt krijg je het snel koud.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button