Weerbericht

Droog en zonnig weer voorbij: regen op komst

- advertentie -

Landelijk – Er leek maar geen einde aan het droge en zonnige weer te komen, maar nu is het toch zover. Vanaf dinsdag breekt namelijk een wisselvallige periode aan. Daarbij is dagelijks kans op buien en kan de regen soms met bakken uit de lucht komen. Groeizaam weer dus!

- advertentie -

Vanaf dinsdag kan in een week tijd ongeveer 20-50 mm regen vallen. Dat is veel meer dan er in de afgelopen zes weken bij elkaar viel. Van 14 maart tot en met 25 april is gemiddeld over Nederland namelijk slechts 6 mm regen gevallen. De meeste regen is waarschijnlijk voor het zuiden en oosten. Dat is goed nieuws, want dat zijn nu precies de gebieden die het meest last hebben van de droogte.

De regen van komende week valt voornamelijk in de vorm van buien en daarbij is ook onweer mogelijk. Dat sprake is van buien is ongunstig, want bij buien regent het vaak kort en hevig. Dit soort plensregens trekken maar moeizaam de droge bodem in en een deel van het regenwater zal dan ook via de sloten wegstromen. De beste remedie tegen droogte is als het urenlang zachtjes regent.

Droogte niet voorbij
Door het droge en zonnige weer van de afgelopen tijd is het neerslagtekort al opgelopen naar 70 mm. Daarmee behoort 2020 tot dusver tot de 5% droogste jaren ooit gemeten. De regen van komende week is niet genoeg om de droogte te verhelpen, maar het geeft de natuur wel wat lucht. Zeker in gebieden die met natuurbranden te maken hebben gehad is de regen een zegen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button