Algemeen

Vlagprotocol 5 mei

- advertentie -

Landelijk – In tegenstelling tot 4 mei is op 5 mei het vlagprotocol niet aangepast. Onderstaande beschrijving blijft dus gelden. Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

- advertentie -

De manier waarop gevlagd moet worden, is vastgelegd in een protocol van de Rijksoverheid. De vlaginstructie is verplicht voor de Rijksoverheid en lokale overheden. Burgers mogen naar eigen inzicht vlaggen.

Richtlijnen
Hieronder vindt u een aantal richtlijnen met betrekking tot het uithangen van de vlag:
– Er is geen richtlijn voor de afmeting van de vlag, behalve dat de lengte zich verhoudt tot de breedte als 3:2.
– De vlag mag in gehesen situatie nooit de grond raken.
– De vlaggenstok moet dus een goede lengte hebben.
– In principe mag de onderste punt niet aan de mast worden bevestigd; de vlag dient te wapperen. In het geval dat de vlag anders de grond raakt, mag hier een uitzondering op gemaakt worden.
– Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering daarop is wanneer de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.
– Op 5 mei wordt ‘uitgebreid’ gevlagd, dat betekent dat de vlag op alle rijksgebouwen uithangt.
Hijsen en neerhalen
– De vlag wordt in top gehesen en daarna wordt de vlaggenlijn vastgebonden. Na zonsondergang wordt de vlag neergehaald.

Meerdere vlaggen
Het is toegestaan om op 5 mei meerdere vlaggen op te hangen, zoals provincie- of gemeentevlaggen. Ze moeten wel dezelfde afmetingen hebben en op gelijke hoogte worden gehesen. Aangezien het de Nationale Viering van de Bevrijding betreft, krijgt de Nederlandse vlag de ereplaats toegekend. Bij twee vlaggen is de ereplaats altijd rechts, bepaald door met de rug naar de vlag te staan. Bij drie vlaggen is de ereplaats in het midden. Als de provincievlag en de gemeentevlag de Nederlandse vlag flankeren, wordt de provincievlag rechts en de gemeentevlag links van de Nederlandse vlag geplaatst. Ook hier wordt de positie bepaald door met de rug naar de vlaggen te staan.

Vlaggen vanuit een huurwoning?
Het Nationaal Comité heeft veel vragen gekregen over een verbod in huurovereenkomsten om te vlaggen. In een reactie laat de Vereniging van Woningcorporaties echter weten dit verbod niet te kennen in hun eigen model huurovereenkomst woningruimte. Ook het VvE-beheer kent geen reglementen waarin een algemeen verbod tot het bevestigen van een vlaggenstok is opgenomen, zolang het geen gevaar oplevert.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button