AlgemeenGemeente

Gemeente Oldambt start proef: Ondersteuner Jeugd en Gezin

- advertentie -

Winschoten – Op 3 oktober start in de gemeente Oldambt bij de huisartsenpraktijk Arts en Zorg in Winschoten een Ondersteuner voor Jeugd en Gezin (OJG). Dit is onderdeel van een provinciebrede proef om een betere verbinding tussen huisarts en gemeentelijk jeugdteam te maken. De proefperiode duurt een jaar.

- advertentie -

Dicht bij huis
De Ondersteuner Jeugd en Gezin (OJG) is een tussenpersoon tussen de huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin en specialistische jeugdzorg. Het grote voordeel van een OJG is dat deze persoon dichtbij huis de huisarts zit en in een vroeg stadium al kan meedenken over probleemsituaties in het gezin en/of bij de opvoeding van kinderen en jongeren. Ervaringen uit andere gemeenten laten zien dat in een derde tot de helft van de gevallen dit een doorverwijzing naar intensievere (jeugd)zorg voorkomt of dat de behandeling verkort kan worden.

Vroegtijdig inspelen op problemen
Een OJG denkt mee  over wat er nodig is voor het kind en het gezin. Denk daarbij aan problemen als:

  • Gedrags- en/of opvoedproblemen met eventuele psychische problemen zoals ADHD, autisme, angst- en of stemmingsproblematiek, dwangstoornissen.
  • Kinderen en jongeren die een psychisch probleem hebben (bijvoorbeeld ADHD) en bij de huisarts komen voor begeleiding of medicatie.
  • Onverklaarde lichamelijke klachten (buikpijn, hoofdpijn, moeheid).
  • Schoolverzuim.
  • Gezinsproblematiek.

De OJG is te vinden in het Gezondheidscentrum Arts en Zorg in Winschoten aan de Nassaustraat.

Heel Groningen
De gemeente Oldambt is niet de enige gemeente die met een OJG gaat werken; op 11 andere plekken in de provincie Groningen zijn en worden pilots gestart. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten (RIGG).

Foto: Marcel Lameijer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button