Algemeen

Aantal aangiften fietsdiefstal in Groningen fors gedaald

- advertentie -

Groningen/ Oldambt – In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen in Groningen met 50 procent gedaald. In alle provincies is sprake van een daling, maar de daling in Groningen is relatief sterk. Dit blijkt uit cijfers die beslist.nl opvroeg bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

- advertentie -

Vorig jaar werden er in Nederland in totaal 66.690 fietsen gestolen. De meeste diefstallen werden gemeld in de grote studentensteden, met Amsterdam als absolute koploper.

Minder fietsdiefstallen, sterke daling in Groningen
Sinds 2015 is er sprake van een forse daling van het aantal aangiften van fietsdiefstal. Landelijk is sprake van een afname van bijna 40 procent, waarbij grote verschillen bestaan tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft met een daling van ‘slechts’ 23 procent. Groningen heeft, met een afname van 50 procent, te maken met relatief gunstige cijfers.

39,9 fietsdiefstallen per 10.000 Groningers
De kans op een gestolen fiets is -op provinciaal niveau- het hoogst in Noord-Holland, met 53,5 diefstallen per 10.000 inwoners. In Flevoland (19,8 diefstallen per 10.000 inwoners), Friesland (21,5 diefstallen per 10.000 inwoners) en Zeeland (21,9 diefstallen per 10.000 inwoners) worden juist relatief weinig diefstallen geregistreerd. In Groningen zijn er -voor iedere 10.000 inwoners- 39,9 fietsdiefstallen.

De meeste fietsen worden gestolen in of nabij winkelgebieden (29 procent), stations (21 procent) of rond het eigen huis (21 procent).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button