Weerbericht

Het is de natste dag sinds 10 maart!

- advertentie -

Landelijk – Vandaag is de natste dag sinds 10 maart. Eindelijk kwam het weer tot veel regen op grote schaal. In een groot deel van het land viel tenminste 10 mm regen en regionaal viel ruim 20 mm. Het natst was het tot nu toe in Hulst (Zeeland) met 28 mm. Het was ook bijzonder koud met maxima van slechts 12 tot 15 graden. In De Bilt werd het 14,3 graden en daarmee was het de koudste dag sinds 14 mei.

- advertentie -

De regen is broodnodig voor de gortdroge natuur. Het neerslagtekort was tot gisteren opgelopen naar 179 mm. Door de bewolking, lage temperaturen en regen is er vandaag nauwelijks iets verdampt en daarmee zal het tekort ongeveer 10 mm kleiner zijn geworden. Daarmee kunnen we spreken van enige verlichting van de droogte.

Vooral ondiep wortelende planten, zoals de grassen, profiteren van de regen. De bovenste bodemlaag is door de regen goed nat geworden, maar waarschijnlijk dringt de regen niet door tot in de diepere bodemlagen. Hierdoor stijgt het grondwaterniveau niet of nauwelijks. De droogteproblemen blijven voor bomen dus onverminderd aanhouden.

Meer regen op komst
Het goede nieuws is dat de regen geen ééndagsvlieg is, maar het slechte nieuws is dat vandaag de natste dag was van deze zomerdip. Vanavond, vannacht en morgen trekken nog enkele buien over het land, maar het grootste deel van de tijd is het droog. Zondag neemt de kans op regen- en onweersbuien toe en valt op veel plaatsen weer neerslag van betekenis. Er wordt zo’n 5-10 mm verwacht, maar omdat het om buien gaat kunnen grote lokale verschillen ontstaan.

Na het weekend neemt de neerslagkans geleidelijk af en waarschijnlijk krijgen we te maken met overwegend zonnig, droog en warm zomerweer in de tweede helft van de week.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button