Algemeen

Een rugzak vol vaardigheden en beroepen

- advertentie -

Winschoten – Na afgelopen jaar wekelijks les te hebben gehad van gastdocenten zoals een journalist, kraamverzorgster, officier van justitie en politieagent en gedurende die lessen nieuwe vaardigheden te hebben ontwikkeld, sloten de bovenbouwleerlingen van basisschool de Waterlelie in Winschoten het jaar af met een welverdiend IMC Basis certificaat.

- advertentie -

“Eigenlijk willen we niet dat deze IMC Basis lessen stoppen…’’ aldus een aantal leerlingen van groep acht.

Zo’n twintig gastdocenten met een diversiteit aan beroepen en opleidingsniveaus stonden voor de klas, leerlingen mochten hen alles vragen en gingen aan de slag met ‘het echte werk’. Tijdens de vakgebieden die aan bod kwamen zoals recht, journalistiek en veiligheid draaiden de leerlingen onder anderen mee bij de Rechtbank, RTVGO! en de brandweer.

Door de lessen denken de leerlingen na over hun toekomst; wat vind ik interessant, waar ben ik goed in, wat past bij mij en wat niet? En belangrijker: Ze leren vaardigheden zoals kritische vragen stellen, en luisteren, die de rest van hun leven van pas komen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. Hierdoor kunnen ze later gemotiveerde keuzes maken als het gaat om schoolprofiel, studie en werk.

De lessen zijn mogelijk gemaakt door partners zoals de Heerenzitting en Kinderpostzegels. Komend schooljaar krijgt het programma een vervolg. De huidige groep 7 leerlingen gaan dan hun tweede jaar in en de nieuwe groep 7 gaat van start met het tweejarige curriculum. Vakken als geneeskunde, game design en architectuur staan dan op het programma. Gastdocenten zijn altijd nog van harte welkom.

Het IMC Basis programma op basisscholen is onderdeel van Stichting IMC Weekendschool. De eerste weekendschool ging in 1998 van start in Amsterdam naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek naar schoolmotivatie, toekomstperspectief en welbevinden. Vandaag de dag biedt de stichting onderwijs op 55 locaties in heel Nederland met de programma’s; IMC Weekendschool, IMC Basis, IMC on Tour en IMC Alumni. Wekelijks worden duizenden leerlingen geïnspireerd door jaarlijks meer dan zevenduizend gastdocenten die dit allemaal vrijwillig doen.

De programma’s zijn, en worden nog steeds, veelvuldig wetenschappelijk onderzocht, hebben (inter-) nationale navolging gekregen, worden aanbevolen door de Gelijke Kansen Alliantie en het Ministerie van OCW, hebben vele prijzen gewonnen en zijn door de huidige ontwikkelingen actueler dan ooit.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button