Algemeen

Officiële hittegolf mogelijk in top-5 langste

- advertentie -

Landelijk – De 29e officiële hittegolf sinds 1901 gaat deze zondag de twaalfde dag in. Als de temperatuur maandag op het hoofdstation opnieuw naar zomerse waarden stijgt van 25 graden of meer, dan is een top-5-notering in de lijst langste officiële hittegolven een feit. Samen met hittegolven uit 1994 en 2018 komt de huidige hittegolf mogelijk uit op dertien dagen. De langste officiële hittegolf ooit gemeten blijft 18 dagen. Deze duurde van 29 juli tot en met 15 augustus 1975.

- advertentie -

Woensdag 5 augustus begon de officiële hittegolf en vorige week zondag was de hittegolf al een feit. De temperatuur steeg vanaf 5 augustus dagelijks naar 25 graden of meer en op tenminste drie dagen werd het tropisch warm met 30 graden en meer. Deze hittegolf had een niet eerder vertoonde reeks van acht tropische dagen. Het vorige record was zes tropische dagen op rij en werd gemeten in de zomers van 1941 en 1975.

Kans op top-5-notering is fifty-fifty
Er is ongeveer 50 procent kans dat de temperatuur morgen in De Bilt stijgt naar 25 graden en meer. Bij een maximumtemperatuur van 24,9 graden is de hittegolf direct voorbij en blijft deze ongekende periode ‘steken’ op twaalf dagen en een zevende plaats van langste officiële hittegolven sinds 1901.

Ongekende maximumtemperatuur
De gemiddelde maximumtemperatuur van deze hittegolf is ongekend hoog. De afgelopen elf dagen was het gemiddeld 31,7 graden in De Bilt. Bij de langste officiële hittegolf, van 29 juli tot en met 15 augustus 1975, bedroeg de gemiddelde maximumtemperatuur 29,2 graden. De overige hittegolven uit de top-3 langste hadden 30,7 graden (1976) en 30,4 graden (2006) als gemiddelde maximumtemperatuur.

De hoogste gemiddelde maximumtemperatuur van een hittegolf was vorig jaar. Tijdens de bijzonder warme week waarin het op meerdere plaatsen in het land 40 graden werd, was het in De Bilt gemiddeld 33,0 graden. Deze hittegolf had echter een duur van zes dagen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button