Weerbericht

Regionale hittegolf na achttien dagen voorbij

In onder andere Eelde, Nieuw-Beerta, Lelystad, Rotterdam en Twenthe duurde de hittegolf twaalf dagen.

- advertentie -

Landelijk – Vandaag wordt nergens de zomerse 25 graden behaald en daarmee is ook de regionale hittegolf voorbij. Eerder deze week eindigde al de officiële hittegolf. Om aan de definitie van een regionale hittegolf te blijven voldoen, moet de temperatuur 25 graden of hoger zijn. De regionale hittegolf duurde in Volkel, Eindhoven, Arcen, Ell, Hupsel en Maastricht het langst met achttien dagen.

- advertentie -

De regionale hittegolf begon in Arcen, Eindhoven en Maastricht op woensdag 5 augustus met gelijk een tropische dag van 30 graden. Daarna volgde een lange serie van zomerse en tropische dagen. In Arcen, Eindhoven en Hupsel steeg de temperatuur op maar liefst elf dagen naar 30 graden en meer.

De hoogste temperatuur tijdens deze hittegolf was 37,0 graden. Deze temperatuur werd op 8 augustus genoteerd in het Limburgse Arcen. In Arcen, Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen was zelfs sprake van een superhittegolf.

Regionale hittegolf op veel plaatsen al eerder voorbij
Op de Waddeneilanden Terschelling, Lauwersoog en Vlieland steeg de temperatuur ook naar zomerse en tropische waarden, maar aan de definitie van een hittegolf werd niet voldaan. Elders was wel sprake van een hittegolf en in Den Helder en Wijk aan Zee duurde deze in totaal acht dagen van 7-14 augustus.

In onder andere Eelde, Nieuw-Beerta, Lelystad, Rotterdam en Twenthe duurde de hittegolf twaalf dagen. De hittegolf begon 5 augustus en eindigde 16 augustus. Een dag later eindigde de hittegolf ook in De Bilt. Dat gold ook voor de weerstations Schiphol, Herwijnen, Cabauw, Voorschoten, Wilhelminadorp en Woensdrecht.

Vorig jaar drie regionale hittegolven
Dit jaar was sprake van twee regionale hittegolven. De eerste was eind juni in het zuiden van het land. Regionale hittegolven komen vaak voor en vorig jaar waren er in het zuidoosten in totaal drie regionale hittegolven.

De langste hittegolf werd in 2018 genoteerd. In het Gelderse Hupsel en op voormalig vliegbasis Twenthe duurde de hittegolf 29 dagen en wel van 12 juli tot en met 9 augustus. Dit is een absoluut record.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button