AlgemeenCultuur

Te gast bij… Leo Hegge en Robert Bangma

- advertentie -

Winschoten – In de serie, ”Te gast bij…”, ontmoet OldambtNu.nl cultuurliefhebbers die hun passie willen delen aan groot publiek. We horen graag wat er in Oldambt leeft op het gebied van kunst, cultuur en muziek. We zijn op zoek naar mensen die iets willen vertellen over hun passie op het gebied van kunst en cultuur!

- advertentie -

Ben jij, of ken je iemand die gepassioneerd is en hierover wil vertellen? Organiseer je iets op dit gebied? Wij horen het graag! Je kunt een reactie mailen naar redactie@oldambtnu.nl.


In het sfeervolle theatercafé van Cultuurhuis De Klinker blikken we terug op de periode dat Leo directeur van De Klinker was, en kijken we vooruit met Robert die het stokje van hem overneemt.

“Exact zeven jaar” zegt Leo. Op 1 November 2013 begonnen als directeur van Stichting Cultuurhuis De Klinker, 1 November a.s. zal Robert deze functie overnemen. Diverse overwegingen hebben Leo doen besluiten gebruik te maken van de mogelijkheid met pensioen te gaan. “het is een optelsom” zegt Leo hierover. De reeds in 2019 aangekondigde bezuinigingen van de gemeente op sport en cultuur, het nadenken over zijn eigen gezondheid en daarbij nu de maatregelen vanwege Covid-19 maken dat hij gebruik maakt van de mogelijkheid met pensioen te gaan.

Met name de uitzichtloosheid van deze maatregelen en de moeite die het kost om de bedrijfsvoering economisch gezond te houden maakt het nu tot een intensieve periode. “Ik hoor dat ook van collega’s” zegt Leo, “met name de oudere collega’s hebben hier meer moeite mee, de jongeren hebben meer energie om de schouders eronder te zetten en deze periode op een creatieve manier aan te gaan”.

Zeven jaar geleden had Leo als doel om “de Klinker” tot een makkelijk toegankelijk cultuurhuis te maken. “Drempelloos” zelfs, met een ruim aanbod aan activiteiten. Een open gebouw met mogelijkheden elkaar te ontmoeten. Sinds vijf jaar is het huidige Cultuurhuis in gebruik, en met daarin de bibliotheek, het muziektheater, het kunstencentrum, het filmhuis, de bibliotheek en de lokale omroep RTV GO is dit zeker gelukt. De medewerkers van de verschillende “onderdelen” vormen samen een hecht team wat openheid en gastvrijheid uitstraalt.

Robert Bangma, (voorheen o.a. directeur van poppodia Vera en Simplon, hoofd popcultuur aan de Academie voor popcultuur in Leeuwarden) is onder de indruk van “de Klinker”, alle faciliteiten die het biedt. Robert is enthousiast om te beginnen. “Door hetgeen Leo laat zien en vertelt, en het niveau tot waar hij het heeft gebracht maakt dat ik vanaf een punt wat al goed is kan beginnen. Ik kom uit de muziek, ook podiumkunsten, maar het theater is in die zin nieuw voor mij”. Het theater is in dit opzicht veel breder en misschien meer complex, het is een uitdaging voor veel doelgroepen een goed programma te bieden.

“De rol van het cultuurhuis is enerzijds het aanbod passend te maken aan de vraag, maar ook om mensen kennis te laten maken met hetgeen wat ze nog niet kennen”. Het is een uitdaging een divers programma te bieden, en het cultuurhuis ook op de kaart te zetten voor artiesten. Een flinke aanzet is hiervoor in de vijf jaar dat het cultuurhuis er is al gemaakt, Robert zal dit verder uit gaan bouwen.

Voor de eerste helft van dit theaterseizoen is er reeds een gevarieerd programma samengesteld met cabaret, toneel, muziek, dans- en kindervoorstellingen. Daarnaast zal er iedere laatste zondag van de maand een optreden zijn in het theatercafé, vaak gratis toegankelijk. 17 oktober zal de Robert Jay Band hier optreden, zeker een aanrader. In de grote zaal worden sinds kort ook films vertoond, iedere woensdagmiddag is er een film voor de kinderen, ’s avonds voor volwassenen. Daarnaast is er iedere dinsdagavond zoals altijd de filmliga.

Lees hier alle “te gast bij…” terug.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button