Weerbericht

De bladeren gaan nu echt vallen

- advertentie -

Landelijk – Deze week waait het flink en daardoor zullen veel verkleurde bladeren van de bomen waaien. De bladvalperiode met de bijbehorende overlast komt hiermee op gang en zal in november aanhouden. Toch zal de impact van de overlast dit jaar minder groot zijn dan in andere jaren.

- advertentie -

De natuur rolt een ware kleurenpracht over ons uit, maar het is inmiddels eind oktober en de bomen laten hun bladeren vanaf nu massaal vallen. Door het korter worden van de dagen veranderen veel bomen van kleur. Vrieskou versnelt het bladvalproces, maar daar is nog geen sprake van. Bovendien houden veel bomen hun bladeren vast tot in november.

Deze week begint toch wel de massale bladval. Vandaag waait er een matige zuidwestenwind. In de kustgebieden is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. Woensdag is het typisch herfstweer. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind en in de kustgebieden waait het krachtig tot hard, mogelijk aan zee zelfs stormachtig, windkracht 8. Daarbij is kans op zware windstoten tot 85 km/uur. Verkleurd blad zal door de wind deze dagen massaal van de bomen waaien.

Overlast op het spoor
Vallende bladeren veroorzaken vaak vertragingen op het spoor. Dat komt omdat de blaadjes worden fijngemalen en in combinatie met vocht ontstaat bladmoes. Het spoor wordt dan glad door de bladmoes en de remweg van de trein is daardoor, mede ook door volle treinen, langer. Bij het vele optrekken en remmen, zeker bij sprinters, kunnen de wielen afgevlakte plekken krijgen en dan moeten de treinen naar de werkplaats. Hoe het allemaal precies zit met vallende bladeren en hinder op het spoor lees je in dit artikel.

Door de huidige crisis zal het dit jaar wel meevallen met de problemen. Er rijden minder treinen en ook zitten de treinen minder vol. De treinen die vaak uitvallen door gladheid, de spitstreinen, rijden nu niet of nauwelijks.

Volgende week rustig herfstweer
Ook aan het eind van de week en in het weekend is de wind vaak matig en aan zee (vrij) krachtig. Het vallen van de bladeren gaat onverminderd door. Toch lijkt het halverwege volgende week allemaal een stuk rustiger te worden. Er zullen ook dan nog veel blaadjes aan de bomen hangen en al die kleurenpracht nodigt natuurlijk uit om lekker de natuur in de gaan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button