Cultuur

‘Scheids! Hoe lang nog?’: Boek over amateurvoetbal Oldambt

- advertentie -

Winschoten – ‘Ik sta liever in de kantine van Noordster of WVV dan in een lounge in dat avant-gardistische ruimtestation van Bayern München. Er gaat niets boven een kale ruimte met zweterige supporters op een stenen vloer en daarboven de geur van bier en citroentjes met suiker.’

- advertentie -

Oud-voetballer Jan Mulder schrijft dit in zijn bijdrage aan het binnenkort te verschijnen boek Scheids! Hoe lang nog? over het amateurvoetbal in het Oldambt van David Stolk. Mulder en andere schrijvers zoals NRC columnist Marcel van Roosmalen en leadzanger Diederik Nomden van The Analogues verrijken het boek met hun columns. Nomden: ‘Mijn hele leven had ik alles op alles gezet om profvoetballer te worden.’ En Van Roosmalen bekent weinig plezier te hebben beleefd aan zijn voetbalavontuur: ’Ik kreeg als spits in mijn laatste wedstrijd drie ballen waarvan er een op mijn achterhoofd.’

Naast die persoonlijke ontboezemingen portretteert Stolk alle dertien voetbalclubs in het Oldambt, van WVV tot Drieborg, van Nieuw Scheemda tot Nieuweschans. Hij duikt in hun verleden maar tekent ook hun hedendaagse struggle for life op.

Stolk kreeg bij zijn speurtocht hulp van voetbalkenner bij uitstek Gert Meulman. Daarnaast ontmoet hij gerenommeerde regio voetballers van weleer zoals Dick Lukkien, Jan Veenhof, Gerard Wiekens, Marnix Kolder e.a. Lukkien zegt: ‘Mijn winnaarsmentaliteit heb ik van mijn moeder.’ En Gerard Wiekens had zijn mooiste voetbaljaren bij Manchester City. Kolder erkent dat hij zich eigenlijk nooit thuis heeft gevoeld in de voetballerij. Zijn horizon is verbreed. Hij werkt nu als ambulant begeleider in de zorg.

De oud-directeur van FC Groningen Hans Nijland zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen op 21 november bij Bruna boekhandel Nieborg. Vanaf 12.00 uur is er ook de mogelijkheid om het boek te laten signeren. Scheids! Hoe lang nog?, verlucht met tientallen foto’s, is vanaf 21 november te koop voor €14,95 bij Bruna boekhandel Nieborg en de Readshop in Winschoten en telt ongeveer 140 pagina’s. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Nieborg te Winschoten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button