Algemeen

Kinderartsen OZG berispt na stellen van verkeerde diagnose

Scheemda- Twee kinderartsen van de Ommelander Ziekenhuis Groep hebben een berisping gekregen omdat zij twee jaar geleden een verkeerde diagnose hebben gesteld bij de 8 jarige Olivier. Een derde kinderarts krijgt een waarschuwing, de klachten tegen deze arts werden deels ongegrond verklaard.

- advertentie - 

Twee jaar geleden werd de 8 jarige Olivier uit Blijham plotseling erg ziek. De artsen konden dit in eerste instantie niet verklaren en Olivier en zijn ouders werden naar huis gestuurd. Al snel werd hij ernstiger ziek en opnieuw opgenomen.

De kinderartsen dachten aan een bacteriële infectie, en vervolgens aan een enterovirus. Ook werd de ziekte van Kawasaki genoemd, een zeldzame ziekte waarbij de middelgrote bloedvaten door het hele lichaam ontstoken raken. Olivier had hiervan echter niet de kenmerkende symptomen en de artsen gingen er van uit dat dit het niet kon zijn. De uitsluiting van de ziekte van Kawasaki noemt het tuchtcollege laakbaar en onzorgvuldig, bij deze ziekte moet snel een doeltreffende behandeling worden ingezet.

Na een opname werd Olivier opnieuw naar huis gestuurd. Kort daarna werd hij ernstig ziek opgenomen in een academisch ziekenhuis waar hij overleed aan de ziekte van Kawasaki. De artsen krijgen een berisping voor het stellen van de verkeerde diagnose, het niet laten maken van een echo en het inzetten van de verkeerde behandeling.

Een berisping is een van de zwaarste straffen die het tuchtcollege kan geven. Een stap verder is een schorsing uit het BIG register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Het tuchtcollege waardeerde het dat de artsen hun fouten erkenden, ze proberen zulke fouten voortaan te voorkomen.

De reactie van het ziekenhuis is hier te lezen.


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button