Weerbericht

Opnieuw geen koude winter in aantocht

- advertentie -

Landelijk – Net als voorgaande jaren lijkt een koude winter er ook dit jaar niet in te zitten. Naar verwachting is de wind vaak west of noordwest en dat leidt tot normale temperaturen en een normale hoeveelheid neerslag. Ook bij een noordoostenwind zal het niet gauw koud worden, omdat Scandinavië, Oost-Europa en Rusland een zeer zachte winter krijgen.

- advertentie -

Qua temperatuur is de kans op een normale winter groot, maar dat komt waarschijnlijk niet door een afwisseling van koude en zachte periodes. De verwachting is namelijk dat de wind deze winter vaak west of noordwest is en dat betekent dat vrij milde lucht vanaf de Noordzee over ons land wordt geblazen. Yannick Damen, meteoroloog van Weeronline: “Omdat een hogedrukgebied zich ten zuidwesten van Nederland nestelt worden neerslaggebieden en winterse buien regelmatig bij ons weggehouden. Bij deze windrichting is de kans op sombere dagen met weinig tot geen zon groot en kan ook geregeld motregen vallen.”

Meer neerslag richting eind van de winter
Voor koud winterweer moeten we het waarschijnlijk van december hebben. Het weer is dan namelijk het rustigst met weinig wind, waardoor het tijdens heldere nachten flink kan afkoelen. Dit kan regelmatig tot gladheid leiden, omdat de wegen vochtig zijn en de temperatuur onder het vriespunt duikt. Vaak is bij dit weertype de kans dat we op de schaats kunnen klein. Dat komt doordat de temperatuur overdag door wind van zee te veel oploopt en het ’s nachts niet lang en streng genoeg vriest.

In januari en februari lijkt de wind aan te wakkeren en neemt de kans op regen toe. Typisch Nederlands winterweer dus dat we van de afgelopen jaren kennen. Omdat december waarschijnlijk iets droger dan normaal verloopt en het juist wat natter wordt in de loop van de winter, komt de gemiddelde hoeveelheid neerslag op een normale som van ongeveer 210 mm uit. Dat is goed nieuws, want in het zuidoosten en oosten is nog steeds regionaal sprake van lage grondwaterstanden. Die worden met dit vooruitzicht geleidelijk aangevuld.

Winter niet afschrijven
Dat er naar verwachting meer wind en regen komt, betekent niet dat we de winter daarmee geheel kunnen afschrijven. Ook tijdens wisselvallige periodes kan het weleens een paar dagen koud zijn en behoort sneeuw tot de mogelijkheden. De kans op schaatsweer blijft echter klein, al valt het niet uit te sluiten dat het wel een keertje kan.

Echt koud winterweer voor een langere periode zit waarschijnlijk niet in de pijplijn. De verwachting is namelijk dat Scandinavië, Oost-Europa en Rusland een veel zachtere winter krijgen dan normaal. Wanneer de wind uit die hoek waait brengt dat dan ook nauwelijks kou met zich mee.

Winter vorig jaar was zeer zacht en natter dan normaal
De winter van 2019-2020 was de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901. Door de natste februarimaand ooit gemeten verliep de winter als geheel natter dan gebruikelijk. Bovendien was het in februari bijzonder onstuimig met vijf stormen in een paar weken tijd.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button