Cultuur

Nieuw boek over Jodenvervolging en strijd tegen verzet in het Oldambt

- advertentie -

Oldambt – In oktober 2020 verscheen deel 2 van ‘Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis’, een boek in eigen beheer uitgegeven door Foppe Walters. Evenals het in maart 2020 uitgekomen eerste deel, handelt het tweede deel over de Jodenvervolging en de strijd tegen het verzet in het Oldambt, 1940-1945.

- advertentie -

In deel 1 ging het vooral over het opkomende antisemitisme en de ophaalacties van Joden in het Oldambt. Deel 2 beschrijft tal van acties van de politiechef Van den Hof, die met grote felheid Joden probeerde op te sporen in Winschoten en omstreken. Ook bestreed hij het verzet. Hij werkte daarbij nauw samen met de Hauptscharführer Lehnhoff van het Scholtenhuis en met diens ondergeschikten Drost (de ‘Schrik van Zeist’) en Harry Bouman.

Onderwerpen
Een kleine greep uit de onderwerpen: de arrestatie van een grote groep verzetsmensen in Winschoten e.o. en de voortzetting van het verzet, de huiszoeking naar Joden in de pastorie van ds. Ader in Nieuw-Beerta, een ondergedoken Jodinnetje in Vledderveen, de rol van de Winschoter politie tijdens de bezettingsjaren, Van den Hofs samenwerking met een meisje uit Sebaldeburen, de zoektocht naar Joden in een onderduikershol in het Valtherbos, mishandelingen in het Scholtenhuis, de spionagezaak Marx, voorvallen van verraad, enkele groepsexecuties en de vluchtpoging en opsporing van Van den Hof. In een apart hoofdstuk komt de berechting aan de orde van vele in het boek genoemde oorlogsmisdadigers en collaborateurs. Ook de bijzondere berechting van Van den Hof wordt uit de doeken gedaan.

Het tweedelige werk ‘Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis’ kan worden gezien als een aanvulling op Monique Brinks’ vierdelige werk over het Scholtenhuis, omdat zij maar weinig schreef over de acties van de SD in Oost-Groningen, waar Klaas Coenraad van den Hof als de verlengde arm van het Scholtenhuis zeer actief was. Vele tot nog toe in het algemeen onbekende gebeurtenissen worden in de beide delen van ‘Politiecommissaris Van den Hof en het Scholtenhuis’ beschreven. In een uitvoerig notenapparaat wordt de inhoud van elk hoofdstuk verantwoord.

Boekhandel
De boeken zijn tot stand gekomen na een drie jaar durende intensieve studie, onder meer in het Nationaal Archief in Den Haag. Beide delen zijn te koop bij Bruna in Winschoten en Hoogezand, The Read Shop in Stadskanaal en Godert Walter in Groningen, voor 19 euro per deel.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button