Weerbericht

Maandverwachting: koud weer op komst in januari

- advertentie -

Landelijk – Januari is normaal gesproken de koudste maand van het jaar, maar de winter liet het de afgelopen jaren vaak afweten in januari. Dit jaar is dat wellicht anders. Er zijn aanwijzingen dat vooral het eerste deel van de maand kouder dan normaal kan worden. Mogelijk wordt het zelfs ijskoud en dat biedt een sprankje hoop aan de schaatsliefhebber.

- advertentie -

In het scenario dat de weermodellen nu schetsen wordt het eerste deel van januari normaal of kouder dan normaal. Daarbij is kans is op winterse buien. Mogelijk levert dat winterse ongemakken op, zoals gladheid door sneeuwval, maar ook door bevriezing van natte weggedeelten tijdens de nacht. Wanneer de wind naar het noordoosten draait, komen we in het vizier van ijskoude Siberische lucht. De kans hierop is groter dan de afgelopen jaren, maar aangezien het in de landen ten oosten en noordoosten van ons vrij zacht is geweest de afgelopen tijd kan het lang duren voordat die koude lucht ons bij een noordoostenwind bereikt.

In het tweede deel van de maand neemt de kans op zachter weer toe. Daarbij keert de wind als vanouds terug naar de zuidwesthoek en dat betekent regen en temperaturen die weer in de dubbele cijfers uit kunnen komen.

Gemiddeld komt januari vanwege het koude begin en zachte slot rond normaal uit met een temperatuur van 3,1 graden. Dat is de gemiddelde temperatuur over de dag en nacht samen. Normaal is het overdag een graad of vijf en daalt het kwik ’s nachts naar waarden rond het vriespunt. De maand begint waarschijnlijk droog en eindigt nat, waardoor we een normale hoeveelheid neerslag van 73 mm verwachten.

Winter in januari aan zijden draadje
Of het ook echt tot een winterinval komt in ons land is afwachten. De wind hoeft maar een iets andere richting te hebben, bijvoorbeeld oost of zuidoost in plaats van noordoost, en de ijzige kou kan ons land niet bereiken. In dit geval blijft het bij een paar graden vorst in de nachten. Dat hebben we de afgelopen jaren vaker gezien, waarbij de echte kou uiteindelijk net de grens niet over kwam.

Feit is wel dat de kans op koud weer deze januari duidelijk groter is dan de afgelopen jaren en dat de weerkaarten er al tijden niet zo winters bij hebben gelegen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button