Weerbericht

Waarschuwing: gladheid en mist in avond en nacht

- advertentie -

Landelijk – Weggebruikers moeten vanavond en komende nacht rekening houden met lokale gladheid en mist. De wegen zijn plaatselijk nog nat van de regen van de afgelopen dagen. Met 1 tot 5 graden vorst leidt dat op wegen, fietspaden en stoepen die niet gestrooid zijn tot gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Ook kan het zicht flink beperkt zijn door mistbanken die verspreid over het land ontstaan.

- advertentie -

Aan het eind van de middag en vanavond klaart het regionaal flink op. Er staat weinig wind en na zonsondergang koelt het daardoor pijlsnel af. Aan het begin van de avond kan het daardoor regionaal al licht vriezen. Geleidelijk komt ook de wegdektemperatuur onder nul en kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Bovendien kunnen ’s avonds al de eerste mistbanken ontstaan. De mist kan plotseling opdoemen en dat kan verraderlijk zijn.

Vannacht en zaterdagochtend vroeg vriest het in het overgrote deel van het land. Alleen in een smalle kuststrook blijft het kwik net boven nul. Dat betekent dat weggebruikers in het hele land bedacht moeten zijn op lokale gladheid. In het noorden is bovendien kans op een enkele regen- of (natte) sneeuwbui. Regen op een bevroren ondergrond kan het daar extra glad maken. De minima komen uit tussen 0 en -3 graden. Waar het lange tijd helder is kan het plaatselijk zelfs afkoelen naar -4 of -5 graden. Bovendien kan regionaal dichte mist voorkomen met minder dan 200 meter zicht. Plaatselijk kan die mist zaterdag overdag hardnekkig zijn en waar het mistig blijft, blijft het ook vriezen. Daardoor houdt de gladheid lokaal lange tijd aan.

Minder gladheid, meer mist in nacht naar zondag
Ook in de nacht naar zondag wordt het flink koud. De temperatuur daalt dan naar -1 tot lokaal -5 graden. Waarschijnlijk ligt het wegdek er droger bij dan de voorgaande nacht en is de kans op gladheid kleiner. Wel kan op veel plaatsen dichte mist ontstaan. Het verkeer moet komende nachten dus rekening blijven houden met slechte weerscondities onderweg.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button