Algemeen

Maandverwachting: februari wordt nat en soms ook koud

- advertentie -

Landelijk – Deze februari zit de winter niet ver buiten onze landsgrenzen. Naar verwachting krijgen we een afwisseling van koud en zacht weer, waarbij het over de hele maand natter is dan normaal. Sneeuw behoort daarbij zeker tot de mogelijkheden, maar de kans op schaatsen is klein.

- advertentie -

Het weer in februari lijkt een beetje op wat we in januari hebben gehad. Het gaat alle kanten op en dat komt omdat de grens tussen ijskoude lucht die afkomstig is vanaf de Noordpool en Scandinavië en hele zachte lucht uit Zuid-Europa in de buurt van ons land komt te liggen.

Wanneer we in de zachte lucht zitten, komt de temperatuur overdag al gauw in de dubbele cijfers uit en blijft het kwik ’s nachts ruim boven het vriespunt. Lenteachtig is het daarbij zeker niet, want in dat scenario kan het flink regenen en waaien. Wanneer Nederland in de koude lucht terechtkomt blijft het kwik overdag beneden 5 graden en kan het ’s nachts vriezen. Ook in dat geval is de kans op neerslag groot en een pak sneeuw behoort dan zeker tot de mogelijkheden. Waarschijnlijk wisselen deze weertypen elkaar regelmatig af in februari.

Wordt het koud genoeg om te schaatsen?
De kans dat het wekenlang echt koud wordt met temperaturen die de hele dag onder het vriespunt blijven is erg klein. Het kan wel een paar dagen flink koud worden wanneer de wind uit het noordoosten waait, maar de kans is groot dat de wind daarna al gauw de vertrouwde westhoek opzoekt. Voor de schaatsliefhebber is dat minder goed nieuws. Het koude weer duurt namelijk niet lang genoeg om een mooie ijsvloer te laten ontstaan, zeker op vaarten en plassen.

Door de afwisseling van koud en zacht weer komt de gemiddelde temperatuur in februari rond normaal uit met 3,9 graden. Overdag is het in februari normaal 6 graden aan het begin van de maand en 7-8 aan het eind van de maand. ’s Nachts ligt de temperatuur normaal gesproken rond of iets boven het vriespunt.

Deze februari is de kans groot dat er veel meer neerslag valt dan gebruikelijk, zo’n 80 mm tegen 60 normaal. Het belooft dus een natte, onstuimige en soms gure februari te worden waarbij het af en toe koud kan worden met kans op sneeuw.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button