Politiek

Wieke Paulusma (D66): Van Ommelander Ziekenhuis naar Tweede Kamer?

- advertentie -

Groningen/Oldambt – Over een week mogen we weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op 15, 16 en 17 maart kiezen we een nieuw parlement. Voor Wieke Paulusma uit Groningen zijn het spannende dagen. Het Groningse raadslid staat op de vijftiende plaats op de kandidatenlijst van D66 en dus lonkt een entree in Den Haag. Maar het zal nog behoorlijk spannend worden, want in de peilingen schommelt de partij al maanden rond de vijftien zetels.

- advertentie -

Toch is Paulusma, in het dagelijks leven werkzaam in het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda, niet continu bezig met hoe D66 er in de peilingen voorstaat. “Er kan nog veel veranderen in de peilingen en bovendien heb ik er geen enkele invloed op, ik kan alleen maar zelf heel erg mijn best doen en een goede campagne voeren”, aldus Paulusma.

Campagne in coronatijd
Campagne voeren gaat nu in coronatijd wel heel anders dan normaal. Waar politici normaal gesproken in verkiezingstijd de straat op gaan om te flyeren, is dat nu niet mogelijk. Alle campagnes vinden online plaats. En dat is best even wennen, vond ook Paulusma. “Het mooie van campagne voeren vind ik normaal gesproken de gesprekken die je hebt met mensen. Eén op één met mensen in gesprek gaan om te kijken wat er bij hen leeft, dat is een hele fijne manier om met kiezers in contact te komen. Nu is alles online en mis je dat contact. Maar aan de andere kant is de drempel voor mensen nu ook lager om aan activiteiten deel te nemen, omdat het anoniemer is.”

Om toch nog persoonlijk contact te hebben met de kiezers, heeft Paulusma ‘Wandelen met Wieke’ bedacht. Daarbij gaat ze tijdens een wandeling in gesprek met mensen die haar vertellen welke thema’s zij belangrijk vinden. “In de politiek draait het om vertrouwen, de kiezers moeten vertrouwen in je hebben. Tijdens de wandelingen delen mensen hun zorgen en ik zie het als een eervolle en verantwoordelijke taak om met die zorgen aan de slag te gaan en te zorgen voor gelijke kansen voor iedereen. Als raadslid ben ik graag benaderbaar voor iedereen, niet alleen de mensen die op mij stemmen. Ik probeer eigenlijk zoveel mogelijk op pad te zijn en met mensen in gesprek en zo min mogelijk op het stadhuis en dat wil ik ook als Kamerlid doen.”

“Ik wil de dromen van anderen uit laten komen”
Als Paulusma daadwerkelijk plaats mag nemen in de Tweede Kamer is het niet zo dat er voor haar een droom in vervulling gaat. “Het is nooit mijn droom geweest om in de Tweede Kamer te komen, ik zie het vooral als een belangrijke middel om dingen voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld financiering voor initiatieven rondom een gezonde leefstijl en preventie, dat kan je alleen maar voor elkaar krijgen in Den Haag. Ik wil de dromen van anderen uit laten komen, maar dan moet iedereen wel gelijke kansen hebben. Dat is mijn droom en ik hoop dat die uit kan komen.”

Gelijke kansen
Juist in Oost-Groningen zijn er nog niet voor iedereen gelijke kansen, benadrukt Paulusma. “Er zijn veel mensen met schulden, mensen met gezondheidsproblemen en er is werkloosheid. Daardoor is de kansenongelijkheid in Oost-Groningen groot. Toch is er veel potentie in Oost-Groningen en dat moeten we laten zien. De mensen weten hier wat het is om samen ergens de schouders onder te zetten en dat is van groot belang om alles eruit te kunnen halen wat erin zit. Het geven van gelijke kansen aan iedereen, begint bij preventie. Voorkomen van schulden, voorkomen van gezondheidsproblemen, daar liggen uitdagingen.”

Als voorbeeld noemt Paulusma de nadruk die vaak wordt gelegd op het belang van een gezonde leefstijl. “Het gaat vaak over de rol van een gezonde leefstijl bij preventie, maar als je in de schulden zit, is een gezonde leefstijl vaak helemaal niet te betalen. Dus het is belangrijk dat die gezonde leefstijl voor iedereen haalbaar is. Een mooi initiatief is de ‘verrijkte schooldag’, waarbij op scholen aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl, cultuur, natuur en techniek. Daarmee creëer je kansen voor ieder kind en Oldambt is hierin één van de voorlopers. Dat is heel belangrijk, want een gezonde leefstijl moet voor iedereen mogelijk zijn, ook in Oost-Groningen.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button