Weerbericht

Zomertijd begint met lenteweer

- advertentie -

Landelijk – Komende zondag start de zomertijd en begint ook een periode met hogere temperaturen. Zondag wordt het 11-14 graden en begin volgende week stijgt het kwik naar 15-18 graden. Lokaal kan het mogelijk 20 graden worden. Het warmere weer gaat gepaard met regelmatig zonneschijn, maar er is ook kans op een enkele bui.

- advertentie -

Na een beetje lenteweer vandaag en morgen is het vrijdag en zaterdag flink wisselvallig. De laatste ‘wintertijddag’, zaterdag, verloopt koud met maxima van 8-10 graden. Tijdens felle buien is op deze dag kans op (zware) windstoten, onweer en hagel. Zelfs een vlok kletsnatte sneeuw is mogelijk.

Zondag wordt een dag met veel wolken en af en toe zon. In het noorden en midden kan wat regen vallen, in het zuiden blijft het waarschijnlijk droog. Na een vrij frisse nacht met minima rond een graad of 3 wordt het overdag 11-14 graden. De hoogste maxima zijn voor het zuidoosten van het land.

Begin volgende week mogelijk 20 graden
Na het weekend loopt de temperatuur verder op. In het zuiden en oosten kan het kwik lokaal oplopen naar 20 graden. In de rest van het land wordt het 15-18 graden. Daarbij schijnt de zon geregeld en is het veelal droog, maar vooral in het binnenland kan ook een enkele bui voorkomen.

In de tweede helft van volgende week lijkt het weer een aantal graden koeler te worden, maar de kans op overwegend droog weer met regelmatig zon blijft groot.

Geen winter- en zomertijd, maar vierseizoenentijd
De Europese Commissie heeft enkele jaren geleden een voorstel ingediend om zomer- en wintertijd af te schaffen. Dit leidde tot veel discussie in verschillende lidstaten. Voorlopig ligt het voorstel in de ijskast.

- advertentie -

Weeronline adviseerde om de klok éénmaal een half uur te verzetten in plaats van een permanente zomer- of wintertijd in te voeren. Een tijdsverschil van een half uur ten opzichte van de huidige situatie heeft zowel in de zomer als winter grote voordelen, terwijl de nadelen verzacht worden. Zo leidt een verschuiving van dertig minuten tot minder gladheid in de avondspits, valt het heetste moment van de dag in de zomer eerder en wordt het niet te vroeg licht.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button